Shahidan Nasihat Najib Berhenti Hentam Kerajaan, Buat Pelabur Lari

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dinasihatkan supaya tidak berterusan menghentam kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebaliknya memberi komen positif yang dapat membantu menarik pelabur asing dan memulihkan ekonomi negara.

Nasihat itu disampaikan oleh Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PNBBC), Datuk Seri Shahidan Kassim.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Arau, berkata demikian susulan kenyataan Najib semalam yang hairan mengapa UMNO dan Barisan Nasional (BN) masih berada dalam kerajaan PN yang dikritik gagal menguruskan ekonomi dan Covid-19 dengan baik sehingga wujud gerakan tanda pagar #kerajaangagal.

“Punca masalah ekonomi kalau semua bantai (hentam) kerajaan, pelabur takut nak masuklah. Kalau semua pihak beri pandangan positif, kerajaan akan dapat keyakinan pelabur.

“Saya minta Najib supaya beri pandangan positif kepada kerajaan dan ambil daya usaha tarik pelabur.

“Sudah pasti hubungan dia (Najib) baik dengan pelabur luar negara,” kata Shahidan yang juga Ketua UMNO Perlis memetik FMT selepas majlis berbuka puasa di Pusat Dagangan Dunia Putra, semalam.

Terdahulu, Najib dilaporkan berkata, sejak Oktober tahun lalu, beliau memberi amaran kepada UMNO yang ia akan turut dipersalahkan atas kegagalan memulihkan ekonomi, walaupun tiada seorang wakil UMNO/BN terlibat secara langsung menguruskan hal berkaitan hala tuju kewangan dan ekonomi yang dikuasai Bersatu.

Shahidan juga menolak sebarang usaha untuk BN meninggalkan kerajaan PN yang berusaha sedaya upaya memulihkan ekonomi negara ketika penularan Covid-19.

Beliau berkata, pertukaran kerajaan tidak akan dapat membantu memulihkan ekonomi negara, sebaliknya lebih banyak masa diperlukan untuk berbuat demikian.

“Saya tak setuju BN keluar PN. UMNO kita ada 42 kerusi, kita ada 18 menteri dan timbalan menteri, bukan tidak ada langsung.

“Kalau jarakkan diri (daripada kerajaan PN) pun, itu jumlah kita pergi kepada PKR, DAP pun itu juga jumlah, tetapi memalukanlah, slogan kita ‘No Anwar, No DAP’.”

Katanya, langkah terbaik sekarang ialah UMNO bekerjasama dengan Bersatu, PAS dan GPS.

“Kalau kita tak sokong kerajaan PN, kita nak sokong kerajaan apa lagi? PN berada dalam kedudukan (majoriti) tipis, kita sudah kata ‘No Anwar, No DAP’, mana lagi nak pergi?

“Jajaran baharu kena tanya orang UMNO mereka terima atau tidak,” katanya.

Topik Hangat

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

‘Alhamdulillah aku dah cerai’ – Bekas suami Zarina Anjoulie

Kuala Lumpur: Bekas suami Zarina Anjoulie, Eilyas Azhar mengakui sudah menceraikan pelakon itu hari ini. Eilyas menerusi hantaran di Instagram Story mengakui bersyukur dengan penceraian...

Hamid Dedah Hamzah Mahu Guna Cawangan Khas Untuk Kepentingan Politik : Laporan

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Abdul Hamid Bador mendakwa wujud campur tangan Menteri Dalam Negeri (MDN) untuk menentukan...

Berita Berkaitan

Serangan Tentera Israel Di Masjid Al-Aqsa Satu Tindakan Keji Dan Tidak Berperikemanusian – Exco Pemuda UMNO

CYBERJAYA: Exco Pemuda UMNO Malaysia, Hafiz Ariffin mengecam serangan Tentera Israel terhadap umat Islam Palestin yang sedang beribadah di Masjid Al-Aqsa, Baitul Maqdis tanpa...

Malaysia Kecam Pencerobohan Dan Serangan Tentera Israel Di Masjid Al-Aqsa

KUALA LUMPUR: Malaysia mengecam sekeras-kerasnya pencerobohan dan serangan tentera Israel di Masjid Al-Aqsa, Baitul Maqdis. Ketegasan Malaysia itu disuarakan oleh Menteri Luar, Dato' Seri Hishammuddin...

Pahang Sumbang RM10,000 Ringankan Bebanan Siti Sarah

RAUB: Kerajaan negeri Pahang menyumbang sebanyak RM10, 000 untuk membantu adik Siti Sarah Ishak yang telah menjalani pembedahan jantung kali ke-2 di Hospital CVSKL...