Pakej Tambahan Ekonomi Prihatin RM10 Bilion Bantu Pengusaha PKS – PM

Individu Hadir Sidang Media KM Pulau Pinang Dinasihat Kurangkan Pergerakan

GEORGE TOWN - Semua individu yang menghadiri sidang media Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow pada Rabu dinasihatkan mengurangkan pergerakan luar dan berada...

Polis Siasat Dakwaan Sindiket Macau Scam Taja Pegawai Kanan Melancong

KUALA LUMPUR – Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Bukit Aman sedang menjalankan siasatan berhubung dakwaan mengaitkan beberapa pegawai kanan ditaja sindiket Macau untuk melancong...

Ahli Parlimen Pembangkang Desak PM Runding Belanjawan 2021 Sebelum Bentang

PETALING JAYA - Ahli Parlimen pembangkang menggesa Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengadakan perbincangan dan rundingan segera berkenaan isi kandungan Belanjawan 2021 sebelum...

685 Pesakit Covid Pulih, 649 Jangkitan Baru Hari Ini – KKM

KUALA LUMPUR - Jangkitan kes Covid-19 mencatatkan perkembangan positif hari ini apabila kes pulih mengatasi kes baharu. Sebanyak 649 kes baharu direkodkan menjadikan jumlah keseluruhan...

Muhyiddin Perlu Runding Belanjawan 2021 Dengan PH – Anwar

PETALING JAYA - Mesyuarat Pakatan Harapan (PH) hari ini memutuskan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu mengadakan perbincangan dan rundingan segera dengan pihak...

PUTRAJAYA – Kerajaan mengumumkan pakej tambahan berjumlah RM10 bilion yang diharapkan dapat membantu meringankan beban kewangan Perusahan Kecil dan Sederhana (PKS), sekali gus menjamin dua pertiga daripada jumlah pekerja di negara ini terus mendapat pekerjaan.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, langkah-langkah tambahan yang diambil melibatkan peruntukan bagi program subsidi upah yang diumumkan pada 27 Mac lalu akan dinaikkan daripada RM5.9 bilion kepada RM13.8 bilion, iaitu tambahan sebanyak RM7.9 bilion.

Jelas beliau, di bawah inisiatif tambahan itu, semua syarikat dengan pekerja tempatan yang bergaji RM4,000 dan ke bawah akan menerima bantuan subsidi upah bergantung jumlah pekerja.

“Bagi syarikat yang mempunyai pekerja lebih daripada 200 orang, subsidi upah sebanyak RM600 bagi setiap pekerja dikekalkan. Namun, bilangan maksimum pekerja yang layak untuk menerima subsidi akan ditingkatkan daripada 100 orang kepada 200 orang pekerja.

“Bagi syarikat yang mempunyai bilangan pekerja 76 hingga hingga 200 orang, syarikat akan menerima subsidi upah sebanyak RM800 bagi setiap pekerja.

“Akhir sekali, bagi syarikat yang mempunyai bilangan pekerja sehingga 75 orang, syarikat akan menerima subsidi upah sebanyak RM1,200 bagi setiap pekerja. Melalui penambahbaikan ini, syarikat-syarikat akan menerima lebih banyak manfaat dan bantuan.

“Bantuan ini adalah untuk selama tiga bulan dan dikhususkan kepada majikan yang telah berdaftar dengan SSM atau pihak berkuasa tempatan sebelum 1 Januari lalu dan mendaftar dengan PERKESO. Justeru, kira-kira 4.8 juta pekerja dijangka akan mendapat manfaat daripada inisiatif ini.

“Bagi majikan yang memilih untuk menerima bantuan ini, mereka disyaratkan untuk mengekalkan pekerja mereka sekurang-kurangnya untuk tempoh enam bulan, iaitu dalam tempoh tiga bulan semasa menerima subsidi upah dan tiga bulan selepas itu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Perutusan Khas Pakej Prihatin PKS (Tambahan) yang disiarkan secara langsung di kaca televisyen di sini hari ini.

Muhyiddin menambah, kerajaan turut mewujudkan Geran Khas PRIHATIN berjumlah RM2.1 bilion bagi semua syarikat PKS mikro yang berkelayakan.

Katanya, kerajaan akan menyediakan Geran Khas sebanyak RM3,000 untuk setiap syarikat mikro yang akan memanfaatkan hampir 700,000 PKS mikro di seluruh negara.

Jelas beliau, PKS mikro perlulah berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk menikmati kemudahan ini.

Kerajaan tambah beliau, akan memperolehi senarai PKS mikro yang layak daripada Pihak Berkuasa Tempatan dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

“Selain itu, Kerajaan juga menyeru organisasi pemberi pinjam wang berdaftar di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 yang menyediakan kemudahan kredit untuk memberi moratorium ke atas bayaran ansuran PKS selama 6 bulan bermula April 2020, seperti mana yang telah diberikan oleh pihak bank.

“Saya berharap organisasi pemberi pinjam wang turut bersimpati dengan kesukaran yang dihadapi oleh pelanggan dan bersama-sama membantu meringankan beban kewangan mereka,” ujarnya.

Muhyiddin berkata, di samping meringankan beban kewangan PKS, kerajaan juga akan mengambil beberapa inisiatif untuk memudahkan sektor mendapat manfaat sepenuhnya daripada semua bantuan yang telah diumumkan.

Antara jelas beliau, penambahbaikan yang akan dilaksanakan dengan memansuhkan kadar faedah 2 peratus kepada 0 peratus untuk Skim Kredit Mikro berjumlah RM500 juta di bawah Bank Simpanan Nasional.

Katanya, skim pinjaman mudah untuk syarikat mikro itu juga dipanjangkan kepada TEKUN Nasional dengan had maksimum pinjaman sebanyak RM10,000 setiap syarikat pada kadar faedah 0%.

“Untuk tujuan ini, dana sebanyak RM200 juta akan disediakan. Pemohon hanya boleh memilih salah satu daripada skim ini bagi membolehkan lebih ramai peniaga menikmati kemudahan ini.

“Selain itu, pengecualian bayaran sewa atau memberi diskaun sewaan untuk peniaga runcit PKS bagi premis yang dimiliki oleh syarikat berkaitan Kerajaan.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada syarikat Kerajaan Persekutuan seperti MARA, PETRONAS, PNB, PLUS dan UDA serta beberapa syarikat milik Kerajaan Negeri yang telah bersetuju untuk memberi diskaun atau tidak mengenakan sewaan ke atas premis mereka khusus untuk penyewa PKS,” jelasnya.

Muhyiddin turut menggesa pemilik premis swasta untuk turut memberikan kemudahan yang sama dengan mengurangkan kadar sewa premis mereka sekurang-kurangnya semasa waktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan tiga bulan selepas tempoh ituberakhir atas prinsip perkongsian bebanan.

Jelas beliau, pemilik bangunan atau ruang perniagaan yang memberikan pengurangan atau pelepasan sewa kepada penyewa premis perniagaan yang terdiri daripada perusahaan kecil dan sederhana akan diberi potongan cukai tambahan bersamaan dengan amaun pengurangan sewa tersebut bagi bulan April hingga Jun ini.

“Potongan cukai tambahan ini diberikan tertakluk kepada syarat pengurangan sewa, iaitu hendaklah sekurang-kurangnya 30 peratus daripada kadar sewa asal bagi tempoh tersebut.

“Selain itu, membenarkan pengurangan bayaran levi pekerja asing sebanyak 25 peratuske pada semua syarikat yang permit pekerja mereka tamat pada 1 April hingga 31 Disember ini.

“Pengurangan bayaran levi ini tidak terpakai kepada pembantu rumah,” katanya. – MalaysiaGazette

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Topik Hangat

Muhyiddin Pertimbang Letak Jawatan?

CYBERJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dilaporkan memanggil menteri kabinet ke rumahnya malam ini bagi membincangkan keputusan Yang Di-Pertuan Agong menolak cadangan kabinet...

Mesyuarat Kabinet Cadang Bubar, Gantung Parlimen?

CYBERJAYA— Mesyuarat Khas Kabinet yang berakhir sebentar tadi dikatakan akan mencadangkan pembubaran Dewan Rakyat dan 'Darurat Politik' kepada Yang Di Pertuan Agong bagi mengatasi...

Darurat Politik: Agong Belum Perkenan, Suruh PM Balik Dulu

CYBERJAYA -  Yang Di Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah belum memberi sebarang perkenan atas apa-apa cadangan Mesyuarat Khas Kabinet pagi tadi termasuk...

Berita Berkaitan

Individu Hadir Sidang Media KM Pulau Pinang Dinasihat Kurangkan Pergerakan

GEORGE TOWN - Semua individu yang menghadiri sidang media Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow pada Rabu dinasihatkan mengurangkan pergerakan luar dan berada...

Polis Siasat Dakwaan Sindiket Macau Scam Taja Pegawai Kanan Melancong

KUALA LUMPUR – Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Bukit Aman sedang menjalankan siasatan berhubung dakwaan mengaitkan beberapa pegawai kanan ditaja sindiket Macau untuk melancong...

Ahli Parlimen Pembangkang Desak PM Runding Belanjawan 2021 Sebelum Bentang

PETALING JAYA - Ahli Parlimen pembangkang menggesa Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengadakan perbincangan dan rundingan segera berkenaan isi kandungan Belanjawan 2021 sebelum...