Adibah Noor cuma nak kongsi ilmu

Kuala Lumpur: “Tujuan sebenar saya adalah untuk berkongsi ilmu. Kenapa perlu takut?” kata penyanyi dan pelakon Adibah Noor mengenai tindakannya yang aktif memperbetulkan sebutan bahasa Inggeris beberapa selebriti dan tokoh terkenal tempatan di media sosial.

Semalam, Adibah, 50, mengambil inisiatif memperbetulkan sebutan seorang menteri yang dilihat kekok memberi ucapan dalam bahasa Inggeris menerusi satu persidangan secara maya, baru-baru ini.

Adibah ketika dihubungi berkata, dia cuma berkongsi ilmu yang diketahuinya saja.

“Kenapa perlu gerun atau takut? Tak payahlah begitu. Memang ramai dalam kalangan rakan artis dan orang-orang yang mengenali saya, mereka takut nak bertutur dalam bahasa Inggeris sebab takut saya betulkan. “Saya rasa perasaan takut itu sebenarnya bukan takut atau gerun, tapi sebab malu. Malu sebab kita tak tahu dan tak cukup ilmu.

“Kerana malu maka ia diinterpretasikan sebagai takut. Tak perlu takut, tak perlu gerun. Saya hanya membetulkan atau berkongsi dengan pengikut dan sesiapa saja yang sudi tengok video itu,” katanya yang pernah menjadi guru bahasa Inggeris.

Adibah berkata, dia hanya memperbetulkan satu perkataan saja dalam ucapan menteri itu walaupun dia sebenarnya perlu memperbetulkan seluruh ucapan itu dari segi cara sebutan, intonasi dan sebagainya.

“Saya buat itu sebab di dalam pertuturan walaupun dalam bahasa Melayu, kadang-kadang kita memang ada salah sebut tapi orang tetap faham.

“Itu sebabnya saya tak betulkan semua sebab secara keseluruhannya, cara beliau menyampaikan ucapan itu dengan sebutan-sebutan walaupun tidak berapa betul, tapi ia boleh diterima kerana masih boleh difahami. Cuma satu perkataan itu yang saya betulkan kerana memang sebutannya salah. Itu saja,” katanya.

Adibah berkata, ketika bersekolah dulu, pasti ada beberapa guru yang ditakuti pelajar.

“Kita ada guru-guru yang menggerunkan. Sebab apa? Sebab dia garang dan tegas, kan? Tapi, kita dapat ilmu daripada dia. Kalau dia tidak tekankan sesuatu ilmu itu, sampai bila-bila kita tiada ilmu itu.

“Jadi, tujuan saya adalah untuk kita sama-sama belajar. Untuk berkongsi apa yang saya tahu. Saya ini bukanlah handal sangat dalam bahasa Inggeris,” katanya.

Adibah sedar mungkin ada beberapa pihak tidak menyukainya apabila dia menyentuh atau memberi perhatian kepada selebriti dan tokoh tertentu.

“Ada juga yang cakap dengan saya, tak bolehkah kalau tak bagi tumpuan kepada orang-orang ini kerana mereka akan dikecam dan sebagainya.

“Saya berbuat demikian memang mahu ia viral, tapi bukan sebab saya nak popular. Apabila ia viral, kita senang nak ingat. Jadi, penyebaran ilmu itu lebih banyak dan luas,” katanya.

Sebelum ini Adibah turut tampil dengan video dia memperbetulkan sebutan bahasa Inggeris seorang pembaca berita dan sebutan yang betul judul filem antarabangsa seperti Tomb Raider, Predator dan Skyscraper.

Harian Metro

Previous articleAJL35 14 Mac ini
Next articleUsah pertikai SOP

Topik Hangat

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

‘Alhamdulillah aku dah cerai’ – Bekas suami Zarina Anjoulie

Kuala Lumpur: Bekas suami Zarina Anjoulie, Eilyas Azhar mengakui sudah menceraikan pelakon itu hari ini. Eilyas menerusi hantaran di Instagram Story mengakui bersyukur dengan penceraian...

Hamid Dedah Hamzah Mahu Guna Cawangan Khas Untuk Kepentingan Politik : Laporan

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Abdul Hamid Bador mendakwa wujud campur tangan Menteri Dalam Negeri (MDN) untuk menentukan jawatan...

Berita Berkaitan

Ramai Instafamous tak berbakat dalam lakonan

Kuala Lumpur: Penerbit Jaja Ishak tidak bersetuju dengan trend pempengaruh (instafamous) yang dipilih sebagai pelakon. Jaja berkata, dia seboleh mungkin cuba mengelak kerana ramai lagi...

Terima kasih bantu Khalis

Kuala Lumpur: "Alhamdulillah banyak pihak perubatan Islam yang bantu dengan rawatan secara jarak jauh. Juga iringan doa daripada sahabat dan peminat serta rakyat Malaysia, keadaan...

Himaya, artis jayakan kempen anti buli siber

Kuala Lumpur: Menyedari masalah buli siber yang semakin parah, Ketua Pegawai Operasi Anggun Kirana Sdn Bhd dan Pengasas Himaya Premium Hijab Medical Mask, Datuk...