Sesiapa Pun Tidak Harus Dilarang Guna Perkataan Allah, Namun Ada Sempadan – Abdul Hadi

KUALA LUMPUR: Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan sesiapa pun tidak harus dilarang daripada menggunakan perkataan Allah.

Menurut Abdul Hadi, sama ada seseorang itu Muslim, penganut agama lain atau mereka yang tidak percaya kepada tuhan tidak boleh dilarang menyebutkan perkataan Allah dalam bentuk ucapan atau tulisan.

Beliau juga menjelaskan orang yang berpelajaran tinggi, orang yang paling bodoh, buta huruf, bahkan orang yang paling gila dan tidak siuman serta tidak mempunyai akal langsung tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan Allah.

“Jangan sekali-kali melarang mereka daripada menyebutkan perkataan Allah,” katanya.

Menulis di Facebooknya, Abdul Hadi menjelaskan memang terdapat agama lain selain Islam yang menggunakan perkataan Allah seperti contohnya masyarakat Arab yang bukan Islam.

Namun, katanya, penggunaan kalimah Allah oleh penganut agama yang percaya kepada Tuhan selain Allah tidak menepati maksud sebenar kalimah berkenaan.

Menurut Abdul Hadi maksud Allah dalam bahasa Arab bukan semata-mata Tuhan, tetapi mempunyai lebih luas yang tidak dapat diterjemah secara tepat ke dalam bahasa lain.

“Jika penganut setiap agama menyebutkan perkataan Allah mengikut kepercayaan masing-masing akan adanya Allah (Tuhan), itu adalah hak kebebasan beragama,” katanya lagi.

Namun jelas beliau, perlu juga dilihat pada tujuan penggunaannya, bukan sekadar lafaz dan ungkapan semata-mata.

Tegas Abdul Hadi, sekiranya kalimah Allah itu mahu digunakan bertujuan untuk mengelirukan atau menghina penganut Islam, maka harus ada sempadan dan hukumnya.

Begitupun, kata Abdul Hadi, Islam melarang penganutnya menyentuh sensitiviti penganut agama lain yang boleh menimbulkan ketegangan dalam kalangan masyarakat majmuk, selain membawa konsep kebebasan beragama mengikut sempadan tertentu.

Baru-baru ini, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa kerajaan melakukan kesilapan dalam mengeluarkan larangan penggunaan kalimah “Allah” kepada orang bukan Islam pada 1986.

Justeru mahkamah sama memutuskan seorang wanita Kristian yang berbangsa Melanau berhak menggunakan kalimah “Allah” untuk tujuan keagamaan dan pendidikan.

Sumber Facebook abdulhadiawang

– Astro Awani

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Berita Berkaitan

Dua Pelajar MyPAC Antara 10 Calon Teratas Peperiksaan ACCA

KUALA LUMPUR - Dua pelajar Pusat Perakaunan Profesional Malaysia (MyPAC) berjaya menempatkan diri dalam kalangan 10 teratas pada peperiksaan Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA)...

Dua Mukim Di Mersing Dikenakan PKP Bermula Esok – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR - Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan di Mukim Endau dan Mukim Triang di Mersing, Johor bermula esok hingga 3 Mei. Menteri Kanan...

Asing sukan ikut bangsa tak patut, bangsa Johor pupuk perpaduan antara kaum bawah satu identiti – TMJ

KUALA LUMPUR - Tindakan meletak syarat kaum untuk pendaftaran aktiviti kokurikulum tidak patut berlaku lagi di mana-mana sekolah di Johor, kata Tunku Mahkota Johor,...