Dikompaun RM10,000 tidak daftar MySejahtera

PETALING JAYA: Polis mengesahkan mengeluarkan kompaun terhadap seorang individu kerana tidak mendaftarkan diri menerusi aplikasi MySejahtera atau buku pendaftaran di sebuah kedai makan di Bukit Jalil dekat sini semalam.

Dalam Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 yang diwartakan mulai 12.01 tengah malam kelmarin, individu yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan boleh dikompaun sehingga RM10,000.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohamed Mokhsein Mohamed Zon berkata, tindakan kompaun itu dikenakan ketika pemeriksaan pasukan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Katanya, dalam pemeriksaan kira-kira pukul 6.55 petang itu, anggota pasukan pematuhan mengeluarkan kompaun ke atas seorang individu atas kesalahan tidak mendaftarkan diri melalui aplikasi MySejahtera atau buku daftar yang disediakan oleh pekedai.

“Ia seperti mana diperuntukkan mengikut Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021, mana-mana individu yang melanggar SOP yang ditetapkan boleh dikompaun sebanyak RM10,000,” katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Dalam pada itu, beliau menjelaskan dakwaan pihak yang tular mengatakan individu yang dikompaun itu sudah mendaftarkan diri melalui mana-mana saluran iaitu MySejahtera atau buku pendaftaran disediakan pekedai adalah tidak benar.

Terdahulu, tular di media sosial satu gambar menunjukkan surat kompaun yang dikeluarkan oleh pihak polis dan dipercayai kompaun mencecah RM10,000 pertama yang dikeluarkan leh polis atas kesalahan kerana melanggar SOP PKPB.

Semalam, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador dilaporkan berkata individu yang dikompaun kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) boleh dikenakan kompaun RM10,000.

Katanya, nilai kompaun kerana melanggar SOP ditetapkan sehingga RM10,000 namun ia bergantung kepada budi bicara pegawai yang diberi kuasa iaitu Pegawai Kesihatan Daerah (PKD) untuk menetapkan nilai sebenar kompaun yang dikenakan.

 

_utusanonline-

 

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Hakim kelihatan ‘terdorong’ putuskan Najib bersalah – Peguam

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini diberitahu, hakim dalam perbicaraan kes Datuk Seri Najib Razak berkaitan dana SRC International Sdn Bhd, bagaikan 'terdorong' untuk memutuskan...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Berita Berkaitan

Asing sukan ikut bangsa tak patut, bangsa Johor pupuk perpaduan antara kaum bawah satu identiti – TMJ

KUALA LUMPUR - Tindakan meletak syarat kaum untuk pendaftaran aktiviti kokurikulum tidak patut berlaku lagi di mana-mana sekolah di Johor, kata Tunku Mahkota Johor,...

Tak mustahil perlu dos ketiga – KJ

KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak menolak kemungkinan keperluan suntikan dos ketiga vaksin Covid-19 selepas setahun suntikan kedua diambil. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin...

PAS terbuka terima Amanah sertai PN dengan syarat kena keluar PH

KUALA LUMPUR - PAS mengakui terbuka menerima penyertaan Amanah ke dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN)," kata Ketua Penerangannya Kamaruzaman Mohamad. Menurut beliau, PAS tidak melihat...