PKP 2.0 Kali Ini Dilihat Lebih Sistematik, Dulu Kelam-Kabut – MTE

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 yang dilaksanakan bermula 13 Januari dilihat lebih teratur berbanding pelaksanaan pertama pada Mac tahun lalu.

Menurut Pengarah Eksekutif Majlis Tindakan Ekonomi (MTE), Prof Tan Sri Dr Noor Azlan Ghazali, negara kali ini lebih bersedia dari segi aspek ekonomi meskipun enam negeri penjana ekonomi besar terkesan akibat PKP.

“Saya nak membezakan PKP yang baharu iaitu PKP 2.0 dengan yang sebelum ini.
“Kita harus faham bahawa tahun lepas adalah sesuatu yang agak mendadak dan banyak perkara baharu perlu diperkenalkan.

“Sebagai contoh, dulu kita mula menyenaraikan sektor yang dianggap sebagai essential (keperluan) itu dan banyak pertelagahan, maksudnya ada yang mengatakan ini patut masuk dan sebagainya.

“Namun, kali ini, daripada hari pertama lagi, sebelum hari pelaksanaan lagi, sudah dikeluarkan senarai tersebut.
“Jadi bererti kita mengambil pengalaman daripada tahun lepas, jadi saya tengok dari segi sektor keseluruhannya, jauh lebih luas berbanding tahun lepas.

Pelaksanaan PKP kali ini lebih sistematik.

Pada masa sama, beliau menjelaskan sektor perniagaan tidak rasmi turut dilihat lebih sistematik dan teratur berbanding PKP sebelum ini.

“Kalau kita lihat dalam sektor yang informal, kalau contoh kita ambil penjaja dan sebagainya, mereka boleh berniaga, kalau dahulu agak kelam-kabut sedikit, tapi kali ini mereka boleh.
“Namun, tatacara SOP itu perlu dipastikan dapat dilaksanakan dengan sebaiknya.

Tambahan pula, kali ini hanya sebahagian berbanding dahulu ia seluruh Malaysia tetapi kini tertumpu kepada negeri-negeri yang agak terkesan akibat COVID-19.

“Memang betul ini adalah negeri-negeri ekonomi lokomotif, tetapi saya percaya kesediaan dengan pengalaman yang lepas, kita harap kesan negatif terhadap ekonomi itu dapat dikurangka,” ujarnya lagi.

Beliau berkata demikian ketika ditemu bual menerusi program Agenda AWANI pada malam Rabu mengenai kesan darurat dan pelaksanaan PKP 2.0 kepada Keseimbangan Ekonomi dan Kesihatan – Astro Awani

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,208FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat