Hanya 5 penerbangan antarabangsa setahun, Nepal terperangkap hutang BRI dengan China

- Advertisement -

Kathmandu – Dalam satu pendedahan yang mengejutkan, Lapangan Terbang Antarabangsa Wilayah Pokhara (PRIA) yang baru dirasmikan, yang dibiayai melalui pinjaman besar dari China, telah menyaksikan lima penerbangan antarabangsa yang sedikit sejak dimulakan pada 1 Januari 2023.

Pardafas.com melaporkan, walaupun bercita-cita besar untuk memberi perkhidmatan kepada 10 lakh penumpang udara setiap tahun, operasi lapangan terbang nampaknya kurang dari jangkaan, menimbulkan kebimbangan dalam kalangan penduduk tempatan dan pihak berkuasa.

Pejabat Pihak Berkuasa Penerbangan Awam di Lapangan Terbang Antarabangsa Pokhara telah mendedahkan bahawa hanya lima penerbangan antarabangsa berlaku sepanjang tahun, menyebabkan kebimbangan yang semakin meningkat tentang daya maju dan impak projek bercita-cita tinggi itu.

Penerbangan antarabangsa pertama mendarat pada 18 Jun, apabila pesawat Sichuan Airlines dari Chengdu, China, mendarat di PRIA.

Penerbangan itu, yang membawa 84 tetamu China yang menyertai Festival Perlumbaan Bot Naga di Tasik Fewa, menandakan detik bersejarah. Bagaimanapun, perjalanan pulang adalah penerbangan kosong melalui Kathmandu, menimbulkan persoalan tentang kemampanan laluan antarabangsa dari PRIA.

Penerbangan antarabangsa kedua, perkhidmatan Druk Air dari Lapangan Terbang Antarabangsa Paro Bhutan, mendarat pada 8 September. Penerbangan itu hanya membawa tiga penumpang ke Pokhara dan berlepas dengan 42 penumpang asing, dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Nepal (CAAN) menyatakannya sebagai penerbangan pertama PRIA penerbangan komersial.

Perkembangan ini menimbulkan keraguan tentang keupayaan lapangan terbang untuk menarik pelancong antarabangsa tetap.

Pada 8 November, dua pesawat kargo China tiba di Pokhara, mengangkut bahan bantuan yang disediakan oleh kerajaan China untuk mangsa gempa bumi di Jajarkot dan Rukum.

Walaupun usaha kemanusiaan ini mempamerkan potensi peranan lapangan terbang dalam memudahkan operasi bantuan, ia juga menggariskan kekurangan penerbangan komersial biasa yang menggunakan PRIA.

Kemudian, pada 23 November, sebuah pesawat Himalayan Airlines membawa sepasukan atlet China ke Pokhara. Penerbangan itu termasuk 95 orang, terdiri daripada pemain dan juruteknik sukan, menonjolkan keupayaan lapangan terbang untuk memenuhi acara khas. Walau bagaimanapun, peristiwa sporadis seperti itu tidak dapat mengekalkan aspirasi ekonomi yang terikat dengan PRIA.

Walaupun perasmian PRIA disambut dengan penuh semangat oleh penduduk tempatan Pokhara pada hari pertama Tahun Baharu Inggeris 2023, kekecewaan telah melanda sepanjang tahun itu. Aduan yang meluas menegaskan bahawa sektor pelancongan dan seluruh Wilayah Gandaki tidak mendapat faedah yang dijangkakan daripada lapangan terbang antarabangsa itu.

Perniagaan tempatan dan pihak berkuasa menaruh harapan tinggi untuk meningkatkan pelancongan, pertumbuhan ekonomi, dan peluang pekerjaan dengan penubuhan PRIA. Bagaimanapun, bilangan penerbangan antarabangsa yang terhad telah menimbulkan persoalan tentang kesan lapangan terbang itu terhadap ekonomi tempatan dan keupayaannya untuk memenuhi janji yang dibuat semasa penubuhannya.

Lapangan Terbang Antarabangsa Pokhara dibina dengan bantuan pinjaman Rs 22 bilion daripada Exim Bank of China.

Kerajaan Nepal telah menandatangani perjanjian pinjaman sebanyak 1.37 bilion Yuan China dengan Bank Exim China tujuh tahun lalu.

Bagaimanapun, kerajaan telah dikecualikan daripada membayar faedah ke atas 25 peratus pinjaman, bermakna ia tidak perlu membayar faedah ke atas 344.46 juta Yuan, manakala ia perlu membayar faedah 2 peratus ke atas jumlah baki.

Pinjaman ini mempunyai tempoh tangguh selama 7 tahun dan akan dibayar balik dalam jumlah 20 tahun.

Pada 31 Disember, hanya sehari sebelum perasmian Lapangan Terbang Antarabangsa Pokhara (PIA), Kedutaan China di Nepal mendakwa PIA sebagai projek utama Inisiatif Jalur dan Jalan China (BRI).

Tuntutan ini menambah kebimbangan mengenai PRIA, kerana pengkritik berpendapat bahawa projek sedemikian mungkin menyumbang kepada senario perangkap hutang untuk Nepal, dengan faedah terhad dan pulangan ekonomi.

Apabila tumpuan semakin meningkat mengenai prestasi PRIA yang kurang memberangsangkan, persoalan ditimbulkan bukan sahaja tentang daya maju ekonomi lapangan terbang itu tetapi juga tentang implikasi yang lebih luas daripada bergantung kepada pinjaman China yang besar untuk pembangunan infrastruktur di Nepal.

Projek PRIA kini berada di tengah-tengah perdebatan yang semakin meningkat mengenai kemungkinan perangkap menyertai Inisiatif Belt and Road China, dengan kebimbangan pergantungan hutang dan keperluan untuk penilaian semula menyeluruh projek sedemikian pada masa hadapan.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat