Perkembangan Terkini Covid-19 Diseluruh Dunia

Kashmir Wilayah Pakistan

Islamabad - Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan semalam meluluskan peta politik baharu negara itu yang menandakan bahagian Kashmir yang dikawal India dan mempunyai majoriti...

Penyerang Papagomo Tiga Beranak Dibicara Oktober Depan

Penyokong Shafie Apdal, Datuk Akjan Ali Muhammad, 62, bersama dua orang anak lelakinya, Mahathir dan Mohd Ghazali yang didakwa merusuh di Lapangan Terbang Antarabangsa...

Anggaran Kerugian Letupan Di Beirut Cecah AS$5 Bilion

KAHERAH - Gabenor Beirut, Marwan Abboud menganggarkan jumlah kerosakan akibat letupan dahsyat di pelabuhan bandar itu sekitar AS$3 bilion hingga AS$5 bilion, lapor agensi...

Polis Tahan Warga Nepal Yang Dipukul Lepas Beri Keterangan

Cyberjaya - Seorang pengawal keselamatan Nepal, yang rakaman video serangan ke atasnya tersebar di media sosial, ditahan polis hari ini susulan satu laporan berasingan...

Peserta Program Korban Kembara Di Benua Afrika Dakwa Ditipu Penganjur

Cyberjaya - Sekumpulan peserta korban Kembara di Benua Afrika mendakwa tertipu dengan sebuah yayasan terkemuka yang menganjurkan program tersebut. Salah seorang peserta ketika dihubungi berkata...

CHINA melaporkan penurunan mendadak jangkitan baru yang disahkan di tanah besar negara itu, mencatat hanya 45 kes tambahan sebagai tanda kemungkinan wabak terbarunya di Xinjiang berjaya dikawal.

Tiga puluh satu daripadanya adalah di Xinjiang barat, lapan di Liaoning timur laut dan enam lagi adalah kes import. Angka tersebut menurun daripada 127 kes yang dilaporkan secara nasional pada hari Jumaat.

Kementerian kesihatan Vietnam pula melaporkan tambahan 12 kes koronavirus tempatan yang berkaitan dengan wabak baru-baru ini di kawasan pelancongan Danang, menjadikan jumlah jangkitan kepada 116 kes sejak virus itu muncul kembali minggu lalu.

Pesakit baru, berusia antara dua hingga 78 tahun, dimasukkan ke hospital Danang, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Vietnam telah mendaftarkan sejumlah 558 kes coronavirus sejak wabak itu bermula. Setelah berbulan-bulan berjaya mengurangkan, ia melaporkan dua kematian pertama pada hari Jumaat.

Di Hanoi, di mana dua orang didapati positif setelah kembali dari Danang, lebih dari 100 klinik telah dilengkapi dengan alat ujian untuk mengesan virus tersebut. Hanoi telah menguji sepertiga dari 54,000 orang yang pulang dari Danang.

“Saya ingin diuji jadi saya boleh berhenti risau jika saya mempunyai virus atau tidak. Itu untuk saya dan komuniti saya,” kata Pham Thuy Hoa, seorang pegawai perbankan yang baru-baru ini pergi ke Danang untuk percutian keluarga.

“Sejak pulang, saya dan keluarga telah dikuarantin di rumah. Saya tidak pergi bekerja atau berjumpa dengan orang lain. Kita mesti bertanggungjawab untuk seluruh masyarakat.”

Di Bandar Ho Chi Minh, berpusat di selatan negara itu, lima orang yang kembali dari Danang telah didapati positif virus tersebut. Bandar ini sedang menguji sekitar 20,000 orang yang kembali.

Ketika jumlah kes terus meningkat, tahap keselamatan di Danang telah diperketat dan bandar itu mendirikan lebih banyak pusat pemeriksaan untuk mencegah orang keluar atau memasuki bandar tersebut – yang telah dikenakan perintah berkurung sejak Selasa.

California dan Florida, dua negeri AS yang paling ramai penduduk, melaporkan peningkatan rekod kematian COVID-19 pada hari Jumaat, menurut laporan Reuters.

Di Florida, 257 kematian lagi dicatatkan dan 208 kematian lain di California.

Bagi Florida, ini adalah hari keempat berturut-turut dengan peningkatan jumlah kematian sementara California mencatat rekod kedua tertinggi minggu ini. Mississippi, Montana dan Nevada turut mencatatkan peningkatan kematian dalam satu hari pada Jumaat.

Secara keseluruhan di AS, kematian telah meningkat lebih dari 25,000 kes pada bulan Julai menjadikan sebanyak 153,000 jumlah nyawa yang hilang sejak wabak itu bermula.

Wanda Vazquez, gabenor Puerto Rico pula, memperluas langkah-langkah yang bertujuan untuk membendung penyebaran coronavirus selama dua minggu lagi.

Ini bermaksud bar, gimnasium, marinas dan teater filem di seluruh wilayah AS itu akan tetap ditutup sehingga sekurang-kurangnya 15 Ogos. Pantai masih ditutup pada hari Ahad, dan dibuka sepanjang minggu hanya untuk orang yang melakukan senaman, termasuk peluncur, perenang dan pelari.

Pemakaian topeng muka adalah wajib, dan mereka yang enggan memakainya akan ditangkap, kata Vazquez.

Tempoh berkurung dari jam 10 malam hingga 5 pagi akan dilaksanakan, dan tidak ada pesta atau perjumpaan yang dibenarkan dalam kemudahan sewaan jangka pendek.

Fitch Ratings menyemak semula prospek penarafan AAA AS menjadi negatif daripada stabil, dengan alasan kekuatan kredit yang terhakis, termasuk defisit yang semakin meningkat untuk membiayai rangsangan untuk memerangi kejatuhan ekonomi akibat wabak koronavirus.

Agensi penarafan kredit itu juga mengatakan arah kebijakan fiskal AS di masa depan bergantung pada pemilihan presiden pada November depan dan pemilihan anggota kongres selepas pemilihan itu, dengan memperingatkan bahawa ada masalah yang mungkin berlanjutan.

Jumlah kematian akibat koronavirus di Mexico meningkat kepada 46.688 pada hari Jumaat, dengan negara Amerika Latin itu kini mengatasi Britain untuk jumlah kematian COVID-19 tertinggi ketiga di dunia.

Kementerian kesihatan mencatatkan 8,458 kes baru, rekod untuk satu hari, serta 688 kematian tambahan, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 424,637 kes dan 46,688 kematian.

Kerajaan mengatakan jumlah sebenar mereka yang dijangkiti mungkin jauh lebih tinggi daripada kes yang disahkan – AL Jazeera.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Topik Hangat

Bagi Sumbangan Tak Tanya Kami, Pegawai Mukhriz Bidas Ebit Liew

ALOR SETAR - Eksekutif Media Menteri Besar Kedah mendakwa tindakan penceramah terkenal, Ustaz Ebit Lew memberikan bantuan kepada golongan asnaf di negeri itu telah...

Haramkan Sekolah Tahfiz Kalau Mahu Arak Diharamkan Kata Siti Kassim

Kuala Lumpur - Peguam Siti Zabedah Kasim menyelar cadangan Pas untuk mengantung penjualan arak ekoran peningkatan kes yang melibatkan pemandu mabuk. Dia yang lebih dikenali...

Seorang Menteri Umum Letak Jawatan Petang Ini

Kuala Lumpur - Seorang menteri dijangka bakal mengumumkan meletak jawatan petang ini. Menurut sumber yang menghubungi SuaraTV sebentar tadi satu sidang akhbar akan diadakan bagi...

Berita Berkaitan

Kashmir Wilayah Pakistan

Islamabad - Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan semalam meluluskan peta politik baharu negara itu yang menandakan bahagian Kashmir yang dikawal India dan mempunyai majoriti...

Anggaran Kerugian Letupan Di Beirut Cecah AS$5 Bilion

KAHERAH - Gabenor Beirut, Marwan Abboud menganggarkan jumlah kerosakan akibat letupan dahsyat di pelabuhan bandar itu sekitar AS$3 bilion hingga AS$5 bilion, lapor agensi...

Covid-19: Singapura Catat 908 Kes Baharu

Singapura mengesahkan 908 kes baharu jangkitan COVID-19 dalam tempoh 24 jam dengan majoriti melibatkan pekerja asing yang tinggal di asrama. Menurut Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura...