DBKL Sita 200 Lot Niaga Pendatang Asing Di Pasar Borong KL Sejak PKP Dilaksanakan

KUALA LUMPUR – Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah menyita hampir 200 lot di Pasar Borong Kuala Lumpur (PBKL) dipercayai disalahgunakan oleh pendatang asing tanpa izin (Pati) sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, pihaknya tidak pernah berdiam diri daripada menguatkuasakan tindakan tegas disebabkan perbuatan mereka melanggar undang-undang.

Katanya, setakat ini, pihaknya mengesan masih ada warga asing menjalankan beberapa aktiviti perniagaan di sekitar kawasan pasar borong terbabit.

“Semalam (kelmarin), saya sudah beritahu Datuk Bandar (Kuala Lumpur, Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan) untuk memastikan penguatkuasaan secara konsisten.

“Jangan buat sekali dan biarkan. Kita mahu ada follow up (tindakan susulan). Kadang-kadang masalah itu berpunca daripada kita sendiri terutama tauke di situ (pasar borong) kerana mahu gunakan kaedah manual (menggunakan kakitangan).

“Apabila kita mahu memperkenalkan peralatan dan mesin baru untuk menggantikan tenaga kerja, mereka (tauke) agak keberatan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan majlis pelepasan 187 gelandangan untuk mengikuti Program Latihan Khas selama sebulan di Kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), Sepang di Pusat Transit Gelandangan, di sini, semalam.

Menurut Annuar, salah satu inisiatif memastikan majikan tidak mengambil Pati bekerja di pasar borong itu adalah melakukan demonstrasi penggunaan mesin berteknologi.

“Biarkan mereka biasakan diri dengan teknologi dan kita akan terus lakukannya (menunjukkan demonstrasi),” katanya.

Pada masa sama, Annuar berkata, DBKL turut membuat semakan dari semasa ke semasa mengenai kegiatan membabitkan warga asing.

“Bandaraya (DBKL) ada buat semakan supaya jangan ada pekerja asing. Pekerja OK lagi, tetapi jangan lesen pula dijual,” katanya.

Muka depan Harian Metro semalam melaporkan satu tapak niaga di PBKL dijual pada harga RM500,000 hingga RM1 juta oleh pemiliknya kepada warga asing di lokasi tumpuan umum itu sejak lebih lima tahun lalu.

Pemegang lesen tapak terbabit menyasarkan warga asing dari Myanmar dan Bangladesh sebagai pembeli kerana keupayaan kewangan mereka yang tinggi dan mampu membayar jumlah yang ditawarkan.

Ibarat pisang goreng panas, warga asing hanya menanti peluang pemegang lesen warga tempatan untuk menjual tapak kepada mereka kerana tahu hasil keuntungan jualan yang boleh dikaut mencecah jutaan ringgit setahun.

Mendedahkan senario itu, sumber dipetik berkata, kegiatan itu bukan lagi rahsia dalam kalangan peniaga kerana sebelum ini pasar borong utama negara itu sememangnya dimonopoli warga asing.

Advertisment

Topik Hangat

Adham Minta Rakyat Terus Bersolidariti Tentang Covid-19

PUTRAJAYA – Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sejak 1 Jun lalu menunjukkan kaedah tersebut “mendatangkan hasil” apabila kadar kebolehjangkitan Covid-19 (Rt)...

Anwar Hantar Akuan Bersumpah Lagi?

CYBERJAYA - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan menyerahkan 114 Akuan Bersumpah (SD) ahli-ahli Parlimen yang menyokong beliau menjadi Perdana Menteri ketika bertemu...

DAP usul kerajaan gagal, serah kebijaksanaan Agong menilai

KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membangkitkan usul kerajaan gagal menangani Covid-19 kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah...

Berita Berkaitan

Perbincangan Khas Majlis Raja-Raja Adalah Prerogatif Agong – Pengarah Itkas

KUALA LUMPUR: Tindakan mana-mana pihak yang mempertikai prerogatif Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menganjurkan perbincangan khas dengan Raja-Raja Melayu menunjukkan pengabaian...

Tajuddin Rahman Nasihat UMNO Jangan Desak PRU

PASIR SALAK - Parti tidak perlu mendesak kerajaan Perikatan Nasional supaya mengadakan Pilihan Raya Umum Ke 15 (PRU15) dalam waktu terdekat ini, kata Pengarah...

Sara Lapan Anak Termasuk OKU Bergantung Pada Jualan Kuih Muih

JOHOR BAHRU - Kehidupan sepasang suami isteri menyara lapan orang anak termasuk dua daripadanya orang kurang upaya (OKU) di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Uda...