‘Main’ nama bapak, Zahid simpati dengan Muhyiddin

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyatakan dari lubuk hati yang paling dalam bahawa beliau berasa simpati terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presiden UMNO itu berkata, beliau berasa simpati melihat karakternya yang sedang amat tertekan, terdesak dan keresahan untuk berdepan PRN Johor sehingga meroyan dan meranyah sebegitu buruk.

“Ramai yang bertanya apakah saya tidak marah dengan kata-kata yang dilemparkan secara semborono oleh Pengerusi PN, Tan Muhyiddin dalam ceramah politiknya? Sebagai insan biasa tentunya saya seperti anda semua punya hati dan perasaan yang mampu untuk berasa terguris dan kecewa.

“Ramai bertanya apakah saya tidak geram dengan perbuatan Presiden Bersatu mempermainkan nama bapak saya untuk ditertawakan oleh penyokong PN?

“Saya juga seperti anda semua anak kepada seorang ayah. Allahyarham Hj. Raden Hamidi Bin Hj. Raden Abdul Fateh bapak yang sangat saya kasihi dan sayangi. Sebagai anak pastinya saya berasa sedih apabila nama bapak dipermainkan dan dihina sebegitu rupa oleh bekas menteri kerajaan PH itu di khalayak ramai,” kata Zahid.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu juga menyeru rakyat Malaysia meskipun berbeza pendirian politik sehingga pupus nilai kemanusiaan dan kesopanan sesama kita.

Ujar beliau itu bukan politik yang matang dan sejahtera. Bukan itu nilai politik yang mahu kita wariskan kepada pengundi muda kita dan generasi masa hadapan negara.

“Hal ini tidak boleh disamakan dengan pendedahan saya tentang nama sebenar seorang pemimpin politik berdasarkan rekod JPN beberapa tahun lalu,” katanya.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu memberitahu setiap insan memiliki hati maka sama-samalah kita mendoakan agar Muhyiddin sentiasa diberi kesihatan yang baik oleh Allah S.W.T.

“Jika benar saya marah beliau tidak mahu melepaskan kes mahkamah pastinya beliau tidak mampu jadi Perdana Menteri sehingga 17 bulan lamanya.

“Jika benar saya marah beliau tidak mahu melepaskan kes mahkamah pasti sudah lama Malaysia berdepan PRU-15. (Nota: ini bukan ugutan tekan butang)

“Malah saya cekal menghadapi pendakwaan terpilih yang dikenakan oleh kerajaan PH terhadap saya diatas prinsip berani kerana benar.

“Tidak sesekali saya sanggup menggadaikan UMNO apatah melompat parti mahupun berselingkuh dengan musuh untuk mengelak daripada didakwa.

“Jika mahu terlepas daripada pendakwaan terpilih barangkali harus saja saya mengabaikan mandat akar umbi UMNO menolak kerjasama Bersatu. Tetapi haruskah saya melanggar amanah itu?

“Seseorang yang yakin dirinya tidak bersalah satu-satunya yang diharapkan cumalah perbicaraan yang adil dan saksama.

“Sebenarnya kita harus berasa sangsi dengan dakwaan yang dibuat oleh seseorang yang telah terbukti mampu untuk berbohong dan memutarbelit apa sahaja demi kuasa,” katanya.

Zahid menambah, Muhyiddin sanggup memutarbelit titah Yang di-Pertuan Agong tentang Ordinan Darurat untuk berbohong kepada Parlimen, malah tergamak menipu nama sebenar.

“Sanggup merancang “scheme of things” yang melanggar undang-undang dan prinsip demokrasi bagi ‘membeli’ sokongan wakil rakyat supaya bertambah berkuasa.

“Sanggup menawarkan sogokan secara terbuka di kaca TV kepada Ahli Parlimen supaya menyokongnya kekal sebagai Perdana Menteri.

“Saksikan sekutu politiknya sendiri semasa PRU-14 yang kemudian menjadi seteru selepas berpecah turut berdepan pendakwaan semasa beliau memegang kuasa Perdana Menteri.

Tetapi percayalah sikap ‘angkat bakul’ Muhyiddin dan kutukannya terhadap saya serta nama bapak saya bukan nilai sebenar Bangsa Johor.

Dalam ceramah di Tengaroh baru-baru ini menggelar Zahid sebagai Zahid Komedi.

“Saya beritahu Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob), kenapa nak bubar DUN Johor, dia pun kata tak setuju, dia beritahu Hasni jangan bubar, dia cakap dengan Tuanku Sultan Johor jangan bubar.

“Tapi kenapa bubar tuan-tuan tahu? Kuasa siapa, dekat mana yang buat nak bubar, Ahmad Zahid komedi (Hamidi) yang suruh bubar,” kata Muhyiddin.

Kata sasterawan anak Johor:

Kurang ajarnya tetap santun
Lembutnya cukup jantan
Dajalnya masih selamba
Nakalnya bersulam jenaka
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyuman
Marahnya dalam tertawa
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,393FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat