Daim dakwa pelabur cari negara lain kerana kerajaan buntu tanpa perancangan

CYBERJAYA: Pelabur melihat kerajaan Malaysia buntu tanpa rancangan untuk meningkatkan semula ekonomi, tidak seperti negara jiran, kata bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin.

Dalam temubual dengan portal FMT, beliau berkata angka pelaburan menunjukkan pelabur tidak yakin dengan kerajaan yang tidak tahu apa yang dilakukannya.

“Kerajaan seolah-olah buntu dan tidak mempunyai rancangan berkesan. Pelabur tidak akan masuk sebuah negara di mana ketidakcekapan begitu nyata.

“Jika kita mahu memulihkan status Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang baik, pemimpin kerajaan harus meningkatkan prestasi mereka. Namun, pelabur tidak nampak tanda-tanda ini berlaku.

“Kita jangan lupa pelabur ada pelbagai pilihan dan membuat keputusan berdasarkan apa yang nyata dan hakikat,” kata Daim.

Membandingkan Malaysia dengan Indonesia, Vietnam dan Singapura, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD) berkata pelaburan langsung asing (FDI) Malaysia mencatatkan penurunan besar berbanding negara jiran.

Daim berkata ini menunjukkan persaingan Malaysia dalam lanskap pelaburan telah merudum dan pemimpin negara perlu bertindak sebelum Malaysia lebih jauh ketinggalan.

Bekas menteri kewangan berkata perisytiharan darurat tidak membantu meningkatkan sentimen pelabur di Malaysia.

“Untuk membendung kesan negatif susulan pengisytiharan itu, kerajaan harus telus dalam setiap tindakannya supaya tidak menghakis lagi keyakinan pelabur.”

Untuk Malaysia mengatasi masalah ekonominya, Daim mengatakan naratif pertumbuhan masa depan yang menarik dengan fokus, strategi dan dasar mesra pelaburan yang jelas diperlukan.

Beliau mencadangkan kerajaan mengambil langkah sesifik seperti merangsang pelaburan langsung domestik (DDI) kerana kedua-dua DDI dan FDI sama penting dan boleh memberi kesan pelengkap jika jaringan “DDI-FDI” bernilai tinggi diwujudkan, dengan PKS domestik yang menjadi tulang belakang perindustrian Malaysia; mempercepatkan pembaharuan pengawalseliaan, mengatasi kelemahan dalam penyediaan tenaga kerja berkemahiran dan menangani pengangguran serta menggubal dan melaksanakan pelan tindakan ekonomi dan perindustrian berwibawa.

Topik Hangat

Muhyiddin Bakal Gugurkan Semua Menteri UMNO?

CYBERJAYA - Biro Politik Majlis Tertinggi (MT) Bersatu dijangka akan membuat keputusan meminta Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggugurkan semua menteri kabinet dari...

Tiga Lagi ADUN Amanah Keluar Parti – Laporan

CYBERJAYA - Sekurang-kurangnya tiga lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Parti Amanah Nasional (Amanah), kali ini di Johor dilaporkan bertindak keluar parti untuk...

Najib Masih Pilihan Rakyat Menjadi PM

CYBERJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak disifatkan masih mempunyai pe­ngaruh tersendiri dalam kalangan rakyat negara ini dan menjadi pilihan diangkat semula sebagai Perdana Menteri...

Berita Berkaitan

Lesen Peniaga, Penjaja Dan Bayaran Separuh Sewaan Premis Dilanjutkan Sehingga 31 Julai

KUALA LUMPUR: Kementerian Wilayah Persekutuan bersetuju untuk melanjutkan tempoh pembaharuan lesen berniaga secara percuma dan diskaun sewaan premis, termasuk Projek Perumahan Rakyat (PPR) milik agensi,...

Bersatu Pandang Serius Keputusan UMNO Tiada Kerjasama Pada PRU15 – Hamzah

CYBERJAYA - Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, parti itu memandang serius keputusan UMNO yang menegaskan tiada kerjasama dengan Bersatu dalam Pilihan...

Perlu Jalani Ujian Calitan Covid-19 Sebelum Masuk Sabah, Sarawak

KUALA LUMPUR - Semua individu yang akan memasuki Sabah, Sarawak dan Labuan perlu menjalani ujian calitan COVID-19 tiga hari sebelum perjalanan setelah mendapat kebenaran...