Anak Malaysia bakal lengkapkan cabaran pendakian 7 gunung di 7 benua

- Advertisement -

BALIK PULAU — Misi pendakian seorang anak Malaysia, Muhammad IIIaham Ishak, ke Gunung Denali di Alaska dan Vinson Massif di Antartika, telah mendapat sokongan Ahli Parlimen, Balik Pulau, Datuk Muhammad Bakhtiar Wan Chik.

Beliau yang berusia 47 tahun itu bakal mencatat nama sebagai pendaki 7 puncak tertinggi, 7 Benua Dunia, jika berjaya menamatkan pendakian di dua gunung tersebut.

Anak kelahiran Balik Pulau, Pulau Pinang itu akan melengkapkan misi bermula dengan pendakian di Gunung Denali, setinggi 6,194 meter minggu depan selepas tertangguh lebih empat tahun akibat pandemik Covid19 selain kekurangan dana.

“Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada Datuk Muhammad Bakhtiar atas sokongan yang diberikan kepada saya sebagai anak jati Balik Pulau dan misi saya kali ini sudah tentu saya akan membawa bersama bendera negeri Pulau Pinang untuk dikibarkan di puncak Denali.

“Saya juga memohon kepada semua untuk mendoakan kejayaan saya melengkapkan misi pendakian ini”, katanya dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Satu majlis ringkas penyerahan bendera Pulau Pinang untuk misi ke gunung Denali telah disempurnakan oleh Ahli Parlimen, Balik Pulau, Datuk Muhammad Bakhtiar Wan Chik di Pusat Khidmat Ahli Parlimen Balik Pulau di sini baru-baru ini.

Tambahnya ekspedisi gunung Denali ini juga bakal mendapat pengiktirafan Malaysia Book of Records sebagai pendakian “Self Guided” iaitu pendakian dilakukan tanpa sebarang bantuan Malim Gunung atau pendaki profesional lain dari luar.

“Saya yakin dan percaya pendakian kali ini bakal membuahkan kejayaan atas faktor saya telah mempunyai pengalaman 2 kali menjalani latihan di pendakian Alpine dan polar di Denali.

“Antara cabaran terbesar sepanjang pendakian adalah salji tebal dan beban peralatan yang terpaksa saya bawa sendiri kerana pendakian tidak menggunakan sebarang khidmat malim gunung.

“Saya juga mengalu-alukan jika ada mana-mana pihak yang sudi untuk bersama saya menyokong bagi melengkapkan pendakian saya ini dengan bantuan dana dan sebagainya khususnya dari negeri Pulau Pinang”, katanya.

Selain itu jelas Muhammad Illaham, suhu sejuk ekstrim yang mencecah negatif 50 darjah selsius juga menjadi cabaran dalam ekspedisinya itu yang dijangka memakan masa antara dua hingga tiga minggu.

Muhammad Illaham yang juga Presiden KJA, sebelum ini telah melengkapkan pendakian di puncak tertinggi di benua Afrika iaitu Gunung Kilimanjaro setinggi 5,895 pada tahun 2009.

Diikuti puncak tertinggi di benua Eropah iaitu Gunung Elbrus setinggi 5,642 meter di Rusia pada tahun 2012.

Pada tahun 2013, beliau berjaya menawan puncak tertinggi di benua Asia iaitu Gunung Everest setinggi 8,848 meter yang juga puncak tertinggi di dunia.

Seterusnya pada tahun 2018, beliau ke puncak tertinggi di benua Amerika Selatan iaitu Gunung Aconcagua setinggi 6,961 meter di Argentina dan Gunung Cartenz Pyramid di Papua, Indonesia iaitu puncak tertinggi di benua Australasia setinggi 4,884 meter.

Untuk rekod, kurang 400 orang pendaki dari seluruh dunia berjaya mencatat nama selaku Pendaki 7 Puncak Tertinggi 7 Benua Dunia setakat ini.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat