MEDAC Umum 5 langkah Bantu PKS Terjejas Covid-19

Gabungan Parti Peroleh Kerusi Terbanyak Adalah Sah – Rahman Dahlan

KOTA KINABALU- Ketua Umno Bahagian Tuaran, Datuk Abdul Rahman Dahlan menegaskan bahawa gabungan parti yang memenangi lebih dari 50 peratus kerusi layak membentuk kerajaan...

#PRNSabah : TYT Dijangka Umum Bakal Ketua Menteri Esok

Kota Kinabalu - Yang Dipertua Negeri, Tun Juhar Mahiruddin di katakan bakal mengumumkan perlantikan Ketua Menteri yang baharu esok. Perkara itu dimaklumkan oleh Setiausaha UMNO,...

GRS Menang PRN Sabah Petanda Baik Jika Mahu Bubar Parlimen – PAS

CYBERJAYA - PAS melihat kemenangan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang terdiri daripada BN, PN dan PBS dalam PRN Sabah semalam sebagai petanda baik jika kerajaan...

Drama Pemilihan Ketua Menteri Sabah Belum Tamat

KOTA KINABALU - Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

Mahathir Kecewa Warisan Kalah, Tetap Namakan Shafie Apdal Calon PM

CYBERJAYA - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad melahirkan rasa kecewa dengan kekalahan Warisan dan sekutunya dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah semalam. Dr...

Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) memperkenalkan lima langkah bagi membantu usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS), perusahaan mikro dan koperasi yang terjejas dengan penularan COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menterinya, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, berkata kerajaan prihatin dengan nasib usahawan kecil dan atas dasar itu, kementerian akan meneruskan komitmen untuk membantu usahawan dan koperasi terjejas.

Menerusi langkah pertama, MEDAC mengambil langkah proaktif antaranya memberi penangguhan sementara bayaran balik komitmen pembiayaan usahawan dan koperasi di bawah Bank Rakyat, Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional dan SME Bank mulai 16 Mac lalu.

“Semua usahawan TEKUN yang yang masih dalam tempoh pembiayaan layak untuk diberi penangguhan bayaran balik pembiayaan maksimum sehingga enam bulan.

“Bantuan berbentuk pembiayaan bertindih (overlapping) dengan penambahan amaun pembiayaan daripada baki pembiayaan sedia ada boleh diberikan kepada usahawan TEKUN yang terjejas dengan nilai maksimum sehingga RM10,000.

“Usahawan juga diberikan pengecualian khas untuk mengeluarkan keseluruhan simpanan. Pengeluaran simpanan adalah tertakluk kepada baki simpanan pembiayaan terdahulu dan pengeluaran simpanan bagi pembiayaan semasa (sekiranya ada) adalah tidak dibenarkan.

“Dijangka 20,000 usahawan TEKUN akan dapat mengguna pakai bantuan ini dengan anggaran kos sebanyak RM180 juta,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bagi koperasi yang terjejas pula, beliau menjelaskan, mereka diberikan tambahan tiga bulan untuk mengadakan Mesyuarat Agong Tahunan dan dengan perlanjutan tempoh itu, dijangka dapat memanfaatkan sebanyak 14,600 koperasi.

Menurut beliau, koperasi juga boleh memohon penangguhan bayaran balik pembiayaan Tabung Modal Pusingan (TMP-JPK) serta lain-lain pembiayaan sedia ada oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

“Penangguhan ini akan diberi pertimbangan sewajarnya dan dijangka membabitkan anggaran kos sebanyak RM16.5 juta,” katanya.

Mengulas lanjut langkah pertama bagi Bank Rakyat, Wan Junaidi menjelaskan, institusi perbankan itu menawarkan moratorium kepada individu dan syarikat dalam industri yang terjejas seperti penerbangan, pelancongan dan pengangkutan dengan tempoh penangguhan selama enam bulan.

Katanya, pengurangan sebanyak 50 peratus kadar keuntungan untuk pengeluaran wang tunai berbanding 18 peratus kadar sebelumnya.

Bagi SME Bank pula, Wan Junaidi menjelaskan, inisiatif penangguhan pembayaran selama enam bulan dan penstrukturan semula pinjaman mengikut kes.

Beliau berkata, penangguhan ini dijangka akan memberi manfaat kepada lebih 2,800 pelanggan SME Bank dengan nilai pembiayaan berjumlah RM4.5 bilion.

Menjelaskan langkah kedua, Wan Junaidi berkata, ia membabitkan pengecualian sewa atau pengurangan sewaan bangunan milik UDA Holdings Berhad, SKM, Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) dan SME Bank.

“Ia membabitkan pengecualian atau pengurangan sewa kepada penyewa premis dan ruang milik UDA Holding Bhd. Seramai 1,500 penyewa dijangka dapat menerima manfaat dari bantuan ini dengan membabitkan kos sebanyak RM4 juta.

“Koperasi diberi pertimbangan pengurangan sewaan bangunan yang diurus SKM sehingga maksimum 50 peratus untuk tempoh masa tertentu.

“Pengecualian sewa selama lima bulan kepada penyewa Co-Working Space (CWS) di MaGIC, Cyberjaya dan B744 Kuching. Seramai 50 usahawan akan menerima manfaat ini.

“Memberi penangguhan sehingga enam bulan bagi sewaan Kompleks Premis Usahawan SME Bank membabitkan 248 penyewa dengan penjimatan kos sewaan berjumlah RM2.3 juta,” katanya.

Langkah ketiga membabitkan pembiayaan perniagaan bagi bank seperti Bank Rakyat dan SME Bank.

Beliau menjelaskan, Bank Rakyat menyediakan pembiayaan tambahan berjumlah RM200 juta bagi menampung keperluan koperasi serta perusahaan mikro dan PKS mulai hari ini namun tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan.

Katanya, sebanyak 500 koperasi dan 2,000 mikro PKS akan dapat menikmati faedah pembiayaan ini menerusi Program Pembiayaan Khas BizCare bagi usahawan PKS, mikro dan koperasi serta Program Pendahuluan Tunai Kad Kredit-i.

Untuk SME Bank, beliau menjelaskan, institusi perbankan itu membantu dalam bentuk pembiayaan sehingga RM1 juta untuk tempoh 5.5 tahun pada kadar 3.75 peratus kepada usahawan yang layak di bawah skim Special Relief Facility (SRF) yang diperuntukkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Langkah keempat adalah bantuan latihan keusahawanan dan perniagaan.

Beliau menjelaskan, latihan dan program keusahawanan dan perniagaan akan diteruskan secara talian oleh Institut Keusahawanan Negara (INSKEN), MaGIC dan Institut Koperasi Malaysia (IKM).

Bagi pembatalan program anjuran INSKEN, katanya, institusi keusahawanan itu akan memulangkan semula yuran pendaftaran.

Langkah kelima berkisar kelulusan pendaftaran Sijil Taraf Bumiputera.

Jelasnya, pendaftaran sijil taraf Bumiputera akan diluluskan walaupun siasatan premis belum dilakukan dan selepas tarikh itu, siasatan akan dilaksanakan semula termasuk lesen pendaftaran akan dibatalkan bagi syarikat yang tidak memenuhi taraf Bumiputera.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Topik Hangat

Bagi Sumbangan Tak Tanya Kami, Pegawai Mukhriz Bidas Ebit Liew

ALOR SETAR - Eksekutif Media Menteri Besar Kedah mendakwa tindakan penceramah terkenal, Ustaz Ebit Lew memberikan bantuan kepada golongan asnaf di negeri itu telah...

Haramkan Sekolah Tahfiz Kalau Mahu Arak Diharamkan Kata Siti Kassim

Kuala Lumpur - Peguam Siti Zabedah Kasim menyelar cadangan Pas untuk mengantung penjualan arak ekoran peningkatan kes yang melibatkan pemandu mabuk. Dia yang lebih dikenali...

Seorang Menteri Umum Letak Jawatan Petang Ini

Kuala Lumpur - Seorang menteri dijangka bakal mengumumkan meletak jawatan petang ini. Menurut sumber yang menghubungi SuaraTV sebentar tadi satu sidang akhbar akan diadakan bagi...

Berita Berkaitan

Perbankan Islam Perlu Nafas Baharu

PERBANKAN Islam yang merupakan wadah utama umat Islam melakukan transaksi kewangan patuh syariah tidak sepi daripada sebarang kritikan sejak awal penubuhannya sehingga kini. Ada...

Muat Turun WeChat & TikTok Diharamkan Di Amerika Syarikat Mulai Esok

JABATAN Perdagangan Amerika Syarikat merancang untuk menyekat akses kepada aplikasi WeChat dan Tiktok bermula esok, selaras dengan tarikh kuatkuasa perintah eksekutif Presiden Donald Trump. Semalam...

TikTok Memilih Oracle, Bukan Microsoft Sebagai Rakan Teknologi Baru Mereka

SELAMA beberapa bulan terakhir, semua orang terpaku pada telefon mereka ketika menunggu kemas kini berita larangan TikTok - aplikasi yang secara dramatis telah mengubah...