Najib ‘one-man show’ dalam SRC, lembaga pengar Najib ‘one-man show’ dalam SRC, lembaga pengarah sekadar boneka

KUALA LUMPUR – Pihak pendakwaan mendakwa Datuk Seri Najib Razak bertindak seorang diri dan mengetepikan lembaga pengarah dalam perjalanan SRC International Sdn Bhd, Mahkamah Rayuan diberitahu hari ini.

Pendakwa raya ad hoc, V Sithambaram, mendakwa Najib bertindak sesuka hatinya dan para pengarah tidak tahu apa yang sedang berlaku.

“Ia (Najib) ‘one-man show’. Dia jauhkan semua orang dan mengawal dana SRC menerusi CEO dan pengarah (ketika itu), Nik Faisal Ariff Kamil,” katanya, pada pendengaran rayuan Najib terhadap pensabitan dan hukuman dalam kes rasuah berkaitan SRC.

Mahkamah Rayuan itu memaklumkan bahawa bekas perdana menteri berkenaan adalah tok dalang manakala lembaga pengarah SRC International pula adalah ibarat boneka.

Perumpamaan itu dibuat oleh timbalan pendakwa raya V Sithambaram ketika memberi keterangan mengenai Najib, yang pada satu ketika adalah menteri kewangan dan penasihat kepada SRC, entiti milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan (MoF Inc).

Sithambaram berkata demikian ketika pendengaran rayuan Najib untuk mengketepikan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta atas penyelewengan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

Dia berhujah dalam konteks sabitan Najib terhadap tiga jenayah pecah amanah (CBT) berkaitan dana RM42 juta daripada SRC.

“Perayu (Najib) adalah ‘tok dalang’ SRC. Definisi undang-undang seorang pengarah tidak didefinisikan dalam Seksyen 402A PC (Kanun Keseksaan) bukan hanya kerana pelantikan rasmi yang diberikan kepadanya tetapi juga dengan cara di mana peranan dimainkan sebagai pengendali dalam operasi syarikat,” katanya memetik Malaysiakini.

Sithambaram selanjutnya berhujah tingkah laku perayu dalam mengeluarkan banyak arahan pemegang saham sesuai dengan keterangan bahawa Najib adalah “dalang yang berkuasa mutlak terhadap boneka (Lembaga Pengarah).”

Kata pendakwaan lagi, BOD SRC ini diletakkan sendiri oleh Najib ketika dia melantik semua anggota lembaga pengarah SRC, “yang tidak dapat bergerak selain apa yang diarahkahnnya.”

“Beberapa ilustrasi tindakan perayu yang menunjukkan penguasaannya terhadap BOD SRC dapat dilihat dalam banyak dokumen,” kata Sithambaram di hadapan sidang tiga hakim Mahkamah Rayuan hari ini.

Dia mendakwa Najib memanfaatkan pengaruh besarnya terhadap SRC semata-mata demi kepentingan peribadinya dan bukan untuk syarikat itu.

Sidang hakim hari ini diketuai oleh Hakim Mahkamah Rayuan Abdul Karim Abdul Jalil bersama-sama hakim Vazeer Alam Mydin Meera dan Has Zanah Mehat.

Pada 28 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman kepada Najib atas satu pertuduhan penyalahgunaan kuasa, tiga jenayah pecah amanah dan tiga kesalahan pengubahan wang haram berkaitan dengan dana RM42 juta daripada SRC.

Hakim perbicaraan Mohd Nazlan Mohd Ghazali kemudian menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib.

Pun begitu, mahkamah tinggi membenarkan penangguhan hukuman terhadap Naib sementara menunggu permohonannya di Mahkamah Rayuan. -SuaraTV

Topik Hangat

Kontroversi SMK Puncak Alam, KPM Serah Kepada Polis

CYBERJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung beberapa insiden membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA). SMKPA menjadi tumpuan...

Tel Aviv Dihujani 80 Roket Ketika Gaza Kebumikan 26 Mangsa Kekejaman Israel (VIDEO)

CYBERJAYA - Kota Tel Aviv di Israel dihujani sekitar 80 tembakan roket yang dilancarkan dari Tebing Gaza bagi membalas kekejaman Israel ke atasa...

Israel Arah Serang Pegawai Hamas Di Iran, Turki, Qatar dan Malaysia?

TEL AVIV - Kepimpinan Israel didakwa mengarahkan ejen perisikan negaranya iaitu Shin Bet dan Mossad untuk membunuh pegawai tertinggi Hamas di dalam dan luar...

Berita Berkaitan

Kerajaan GRS Stabil, Tiada Perubahan Pentadbiran Kerajaan Negeri

PUTATAN: "Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) masih stabil,". Demikian reaksi Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berhubung khabar angin yang mendakwa berlakunya perubahan kuasa...

‘Hanya Vaksin Pfizer-BioNTech Sesuai Untuk Ibu Mengandung’ – Khairy

KUALA LUMPUR: Hanya vaksin Pfizer-BioNTech akan diberikan kepada ibu mengandung, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar. Beliau memberitahu, vaksin akan...

COVID-19: Malaysia Rekod Kes Kematian Tertinggi

KUALA LUMPUR: Malaysia merekodkan angka kematian baharu COVID-19 tertinggi hari ini dengan 45 kematian, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian akibat virus itu setakat ini...