Sultan Perak Saran Tubuh Institusi Kewangan Islam ASEAN

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Pemain industri harus mempertimbang usaha menubuhkan institusi kewangan Islam ASEAN untuk menyokong pengembangan sek­tor itu secara global.

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, institusi yang dicadangkan itu bertujuan memudahkan kemasukan pelaburan asing untuk membiayai infrastruktur dan projek seumpamanya.

Titah baginda, peranan institusi berkenaan sangat diperlukan untuk membantu me­rangsang perdagangan dan meningkatkan pekerjaan memandangkan jumlah populasi besar di ASEAN.

“Ekonomi global terus berkembang, kita telah melihat pertumbuhan berterusan dan pengembaran pasaran pengguna, pembentukan rangkaian perdagangan yang meluas serta pewujudan persekitaran yang semakin mesra perniagaan di rantau ini.

“Sektor kewangan Islam boleh mengambil bahagian serta menggalakkan pertumbuhan selanjutnya di seluruh ASEAN melalui peranannya dalam merangsang pelaburan dengan tumpuan kepada penciptaan nilai sosial,” titah baginda dalam Forum Kewangan Islam Kuala Lumpur 2022 (KLIFF) ke-17 di sini, hari ini.

Titah Sultan Nazrin, pe­ngembangan kewangan Islam global yang berterusan telah berlaku meskipun dalam persekitaran yang mencabar sejak sedekad lalu atau lebih, disebabkan krisis kewangan global dan pandemik Co­vid-19.

“Ini menunjukkan daya tahan kewangan Islam sebagai sistem kewangan yang stabil, sesuatu yang harus memberi inspirasi kepada orang lain untuk terlibat dalam sektor itu,” titah baginda. – Utusan

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
230,282FollowersFollow
27,498FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat