Polis Siasat Zul Huzaimy Berkaitan Isu Sembelih Kafir Harbi Di Malaysia

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Polis sudah menerima laporan polis berhubung video pelakon Zul Huzaimy yang mengeluarkan kata-kata berbaur perkauman dan ugutan.

Sehubungan laporan polis berkenaan, Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bahagian Pendakwaan/Undang-undang (D5) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman akan menjalankan siasatan.

Setiausaha Polis Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Datuk Noorsiah Saaduddin, berkata kes berkenaan akan disiasat mengikut tiga seksyen berdasarkan dakwaan yang dikesan dilakukan pelakon terbabit.

“Siasatan diklasifikasikan di bawah Seksyen 506, Seksyen 505 (c) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya.

Sebelum ini Zul dilaporkan mengeluarkan kenyataan yang menyatakan hasratnya untuk menyembelih ‘khafir harbi’ di Malaysia, menerusi penularan satu video berdurasi 2 minit 20 saat, semasa dalam satu majlis di Kemaman, Terengganu, pada 4 November lalu.

Menerusi video berkenaan Zul menyatakan sekiranya tiada undang-undang, sudah lama dirinya akan menyembelih orang kafir harbi di Malaysia.

Terbaru, Zul menyatakan permohonan maaf dan menjelaskan maksud sebenar isu berkenaan dalam satu video menerusi akaun Instagram.

Katanya, kafir harbi yang dimaksudkannya itu ialah musuh Islam yang nyata, yang benci Islam, suka perkauman serta tidak membenarkan azan berkumandang terlalu kuat. – BH

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat