2,288 pelajar ditawar pinjaman MARA ke luar negara

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Majlis Amanah Rakyat (MARA) terus memperkasakan sektor modal insan dalam bidang pendidikan dengan menawarkan pinjaman pelajaran ke luar negara kepada 2,288 pelajar.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, MARA masih mengamalkan dasar penghantaran pelajar ke luar negara terutamanya kepada pelajar cemerlang untuk menyambung pengajian di pelbagai peringkat pengajian bermula daripada Ijazah Pertama hingga ke peringkat profesional dan Doktor Falsafah.

“Pelaksanaan program ini adalah selari dengan hasrat kerajaan dalam menghasilkan modal insan yang berkualiti, bertaraf global yang bukan sahaja berjaya dalam akademik tetapi mempunyai akhlak dan sahsiah terpuji serta berketerampilan,” katanya selepas Majlis Simbolik Penyerahan Surat Tawaran kepada 3 orang pelajar tajaan MARA sempena Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, KLCC pada Jumaat.

Turut hadir, Timbalan Menteri 1 KPLB, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad, Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun dan Ketua Pengarah MARA, Datuk Azhar Abdul Manaf.

Antara pelajar yang menerima tawaran itu ialah Irfan Shamer Burhanudin yang menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Usulluddin) di Universiti Al Albayt, Jordan.

Nurul Hanis Muhammad yang menerima tajaan melalui Profesional Development Programme (Pro-P) untuk mengikuti pengajian Perakaunan-ACCA di University of South Wales, United Kingdom.

Noorshafrina Zulkalnain ditawarkan ke pengajian Ijazah Sarjana Applied Mathematics & Physics di Moscow Institute of Physics & Technology, Rusia melalui tajaan Graduate Excellence Programme (GREP).

Jelas Mahdzir, MARA pada tahun ini telah menaja seramai 57,351 orang pelajar untuk menyambung pengajian di dalam dan luar negara.

Daripada jumlah itu, 52,556 pelajar menyambung pengajian di dalam negara dan 4,795 pelajar ke luar negara dan ia melibatkan program pinjaman pelajaran MARA peringkat siswazah (YTP), TESP, STEP dan pasca siswazah (GREP & Pro-P).

Mahdzir memberitahu MARA mengamalkan polisi tajaan 89 peratus kepada golongan B40, 10 peratus untuk golongan M40 dan 1 peratus kepada golongan T20.

“Melalui peruntukan yang disediakan, ini membuktikan kerajaan menerusi MARA terus komited dalam agenda pemerkasaan Bumiputera terutama mereka yang datang daripada masyarakat luar bandar untuk menjadi tulang belakang kepada asas pembangunan negara,” kata Mahdzir.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,613FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat