Skandal LCS: Rakyat nak tahu siapa kepala jerung merompak, lemahkan pertahanan negara

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Rakyat ingin tahu siapa jerung-jerung yang merompak wang rakyat dan melemahkan pertahanan negara sedemikian rupa.

Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, cubaan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengalihkan perhatian daripada isu ini setakat ini sangatlah lemah.

Kata Rafizi, Najib memberi gambaran seolah-olah semuanya bersabit kelemahan birokrasi akibat keputusan Pakatan Harapan (PH) menyiasat projek ini dan cuba menipu pengikutnya konon skandal ini tidak ada unsur rasuah langsung.

“Saya akan terus mendedahkan bagaimana keputusan-keputusan penting dalam pengurusan projek Kapal Tempur Pesisir Pantai ( LCS) mempunyai bukti penyelewengan secara terang-terangan.

“Ada pihak yang menyusun segalanya untuk merompak wang rakyat melalui projek ini. Persoalan utama ialah siapakah kepala jerung yang mempunyai kuasa mengarahkan dan melindungi pegawai-pegawai tertentu dalam Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd
(BNS) untuk melakukan rompakan di siang hari seperti ini? soal Rafizi dalam kenyataannya pada Selasa.

Dalam pada itu, beliau turut mendedahkan perolehan kapal tempur LCS naik tiga kali ganda kerana kontrak berlapis.

“Penelitian saya terhadap skandal kapal perang LCS setakat ini menunjukkan ada perancangan dari awal untuk menyembunyikan penglibatan DCNS (syarikat Perancis yang sering dikaitkan dengan Dato’ Seri Najib Razak) dari projek ini.

“Secara logiknya, jika DCNS adalah pembekal utama kepakaran, reka bentuk dan pembinaan kapal LCS, sewajarnya Kerajaan Malaysia melantik DCNS secara terus (seperti yang dibuat semasa projek kapal selam Scorpene).

“Sebaliknya, bagi projek LCS, Kerajaan Malaysia melantik Boustead Naval Shipyard (BNS) sebagai kontraktor utama yang kemudiannya melantik syarikat-syarikat lain sebagai sub-kontraktor, ” dedah beliau.

Walaupun keputusan ini dijelaskan sebagai usaha untuk membantu veteran tentera (kerana BNS milik Boustead yang dimiliki Lembaga Tabung Angkatan Tentera, LTAT) dan membina kepakaran tempatan, tindakan melantik lagi dua lapis sub-kontraktor sebelum sampai kepada pembekal akhir, iaitu DCNS, membayangkan ada unsur-unsur penyelewengan dari awal,” dakwa Rafizi lagi.

“Setelah dilantik menjadi kontraktor kapal perang LCS melalui surat lantikan (LOA) bertarikh 16 Disember 2011, BNS mula melantik sub-kontraktor bagi pakej-pakej utama perbekalan dan pembinaan kapal perang LCS.

“Pada 9 April 2012, BNS mengeluarkan dua surat lantikan (LOA) bagi dua pakej utama untuk melantik sub-kontraktor, seperti berikut:
BNS/DSD/SGPV/CS/LOA/CMS/0412-(1) berjumlah RM898 juta

a) Combat System Equipment Integration (CSEI)
b) Software Integration Facility (SWIF)
c) Shore Integration Facility (SIF)
d) Combat System Integration Support (CSI)
e) Combat System Training Centre (CSTC)

BNS/DSD/SGPV/CS/LOA/CMS/0412-(2) berjumlah RM287 juta
f) Combat Management System (CMS)
g) Software System Integration (CSI)

Jumlah keseluruhan dua pakej utama ini ialah RM1.185 billion.

Katanya, dua pakej ini dianugerahkan kepada sebuah syarikat bernama Contraves Advanced Devices Sdn Bhd (atau dikenali sebagai CAD).

“Lebih mengejutkan, pada hari yang sama BNS melantik CAD sebagai sub-kontraktor bagi dua pakej bernilai RM1.185 bilion ini, BNS juga membenarkan CAD melantik syarikat bersekutunya Contraves Electrodynamics Sdn Bhd (CED) sebagai sub-kontraktor kepada CAD.

“Keputusan BNS membenarkan CAD melantik CED sebagai sub-kontraktor dikeluarkan pada hari yang sama surat LOA kepada CAD, iaitu pada 9 April 2012.

“CED pula mengeluarkan LOAnya kepada DCNS untuk membekalkan kerja-kerja dalam dua pakej berjumlah RM1.185 bilion yang perlu dibayar Kerajaan Malaysia itu.

“Malangnya, siasatan menunjukkan bahawa bagi dua pakej ini yang dimuktamadkan pada harga RM1.185 bilion dengan Kerajaan Malaysia, surat lantikan (LOA) dari CED (sub-kontraktor lapis kedua) kepada DCNS meletakkan kos sebanyak RM397 juta sahaja,” katanya.

Hal ini bermakna, bagi kerja-kerja yang akan diinvois oleh DCNS kepada CED sebanyak RM397 juta, tuntutan dari sub-kontraktor CED dan CAD kepada Kerajaan Malaysia (melalui BNS) adalah tiga kali ganda lebih mahal.

“Kanak-kanak pun boleh membuat kesimpulan ada tangan-tangan ghaib di belakang syarikat-syarikat BNS, CAD dan CED yang menyusun kontrak-kontrak perbekalan hingga mengambil komisen 200 peratus dari kos yang dicaj DCNS,” bidas Rafizi.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
230,282FollowersFollow
27,496FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat