Enggan rugi, filem animasi Mechamato tangguh tayangan

PH Hantar Wakil Anggotai Jawatankuasa Khas Darurat – Anwar

PUTRAJAYA - Pembangkang akan menghantar tiga nama wakilnya bagi menganggotai Jawatankuasa Khas Bebas darurat, seperti yang dititahkan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa...

Faktor Cuaca Punca Kenaikan Harga Barang Basah – Alexander Nanta

PUTRAJAYA – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengakui berlaku peningkatan harga barangan bagi barang basah termasuk sayur-sayuran. Menterinya, Datuk Seri Alexander...

JAIS Sahkan Muhammad Sajat Didakwa Di Mahkamah

SHAH ALAM - Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengesahkan usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau Nur Sajat sudah dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Syariah Shah...

Setiausaha PKR Cabang Kampar Umum Keluar Parti

IPOH - Melihat PKR sudah hilang hala tuju dan tidak lagi bertaring, Setiausaha Cabang PKR Kampar, Sharul Baha Abd. Rahman mengumumkan keluar parti dan...

Kampung Orang Asli Batu 6 Di Perak Dikenakan PKPD Bermula Esok

KUALA LUMPUR - Kampung Orang Asli Batu 6, Jalan Pahang di Batang Padang, Perak akan diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) mulai...

KUALA LUMPUR: Situasi negara yang masih belum pulih daripada pandemik COVID-19 meletakkan syarikat animasi, Monsta dalam dilema untuk melancarkan filem animasi adiwira terbaru, Mechamato.

Filem yang dijadualkan menemui peminat pada penghujung tahun lalu terpaksa ditangguhkan lagi, selewat-lewatnya penghujung tahun ini bagi memastikan keadaan benar-benar selamat.

Ketua Penjenamaan dan Pemasaran Monsta, Faiz Zainal Abidin, berkata pelancaran filem animasi Mechamato sudah ditangguhkan beberapa kali bagi mencari tarikh bersesuaian. Mengikut perancangan asal, filem yang mengisahkan Amato, bapa kepada BoBoiBoy itu sepatutnya ditayangkan November atau Disember lalu.

Namun, penutupan pawagam seluruh negara menyebabkan Monsta terpaksa menyusun kembali tarikh tayangan dengan memilih Mac depan. Bagaimanapun, perancangan terpaksa ditangguh sekali lagi berikutan penemuan vaksin masih samar-samar lagi.

“Kami memilih Mac depan kerana menjangka negara bakal menerima vaksin pada Februari. Bagaimanapun, selepas dipertimbangkan semula, keputusan menangguhkan penayangan filem animasi, Mechamato adalah jalan terbaik kerana penerimaan vaksin tentunya memerlukan sedikit masa.

“Kemudiannya, Monsta memilih Mei dan Jun selepas sambutan Aidilfitri, tetapi kita masih tidak pasti bagaimana kesan vaksin dan sebagainya. Jadi, menerusi perbincangan, keputusan terbaik ialah menangguhkannya sehingga hujung tahun.

“Filem animasi Mechamato berbentuk kekeluargaan. Jadi, kami perlu memilih tarikh bersesuaian untuk tontonan seisi keluarga. Kami tidak mahu ibu bapa masih ragu untuk membawa anak ke pawagam menonton filem animasi ini. Jadi, sebagai langkah selamat, lebih baik kami memilih tayangan hujung tahun,” katanya kepada HIP.

Faiz berkata, Monsta tidak berhasrat memasarkan filem Mechamato ke platform Over The Top (OTT) seperti Astro First, Netflix dan lain-lain berikutan filem animasi itu adalah projek terbesar yang menelan belanja RM10 juta.

Justeru, pemilihan tayangan di platform OTT tidak memberi pulangan modal kepada syarikat menyebabkan Monsta terpaksa memastikan keadaan negara reda bagi membolehkan filem memasuki pawagam.

 

Filem animasi Mechamato adalah kisah adiwira terbaharu ciptaan Monsta.
Filem animasi Mechamato adalah kisah adiwira terbaharu ciptaan Monsta.

 

“Sebelum mencapai sebarang keputusan, kami membuat kajian terlebih dulu. Hasil kajian, kami mendapati pemilihan platform OTT tidak mendatangkan keuntungan berikutan peruntukan tinggi dikeluarkan untuk menghasilkan filem animasi Mechamato.

“Kutipan paling tinggi diraih melalui saluran Astro First menerusi filem Mael Totey hanya mengutip RM7 juta saja, sedangkan filem BoBoiBoy Movie 2 mampu mencatat kutipan RM30 juta di panggung wayang. Ia satu angka sangat besar, jadi sudah pasti pawagam menjadi pilihan untuk menayangkan filem terbaru.

“Lagipun, menonton filem sudah menjadi seperti satu keraian, suasana dan kepuasannya. Ia berbeza jika dibandingkan menonton di rumah. Dengan kualiti dihasilkan, tentulah pawagam lebih memberikan kepuasan,” katanya.

Sementara itu, perancangan menayangkan filem, sebelum diikuti siri animasi, Mechamato juga terkubur apabila rancangan bersiri akan terlebih dulu menemui penonton televisyen (TV) pada Oktober ini. Ia diikuti penayangan pada peringkat Asia Pasifik menerusi Cartoon Network, November depan.

Faiz berkata, awalnya Monsta ingin mengikuti ‘trend’ animasi antarabangsa yang memperkenalkan filem sebagai strategi mempromosikan program bersiri seperti filem animasi Kung Fu Panda, Shrek dan banyak lagi, tetapi hasrat itu tidak tercapai.

“Kami sudah mendapat kelulusan tayangan di saluran tempatan dan antarabangsa, jadi kami harus menepati perjanjian dibuat. Apa yang penting, siri Mechamato dikenali bukan saja pada peringkat tempatan tetapi juga Asia Pasifik. Siri Mechamato akan ditayangkan di Jepun, Korea Selatan, Australia dan New Zealand.

“Pada masa sama, kami juga ingin mengetengahkan produk keluaran syarikat dan kini, perbincangan sedang dilakukan dengan pengedar untuk pasaran Amerika Syarikat serta Eropah. Hasrat kami mahu melihat siri Mechamato diterima di luar negara,” katanya.

Konsep dan jalan cerita filem animasi Mechamato digerakkan sejak tujuh tahun lalu, namun ia melalui banyak rombakan daripada pemilihan tajuk, konsep dan logo bagi mengikut peredaran semasa. Bagaimanapun, keputusan akhir dicapai sekitar 2018 dan 2019. Filem itu sudah hampir 90 peratus siap dan memasuki fasa pos produksi.

Faiz berkata, proses menyiapkan filem animasi itu turut berdepan cabaran berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan tidak dapat memasuki pejabat untuk kerja penerbitan.

Trailer rasmi filem berkenaan dilancarkan 1 Januari lalu dan berjaya mencetuskan fenomena di laman sosial apabila tanda pagar #MechamatoMovie menjadi trending di tangga pertama selepas setengah jam dilancarkan.

Fenomena itu turut dirasai negara jiran, Indonesia apabila ‘Ayah BoBoiBoy’ trending di Twitter, lima hari sebelum trailer dilancarkan, manakala platform YouTube, trailer itu mencatatkan trending di tangga pertama di Malaysia dan Indonesia bagi kategori filem dengan jumlah tontonan mencecah lebih satu juta tontonan di saluran YouTube Monsta.

Berita Harian

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Topik Hangat

Keluar Wang i-Sinar, lelaki bina 11 bonggol atas jalan

Lelaki bina 11 bonggol atas jalan mohon maaf Besut: Seorang lelaki yang menimbulkan kekecohan di daerah ini kerana membina 11 bonggol di atas jalan di...

Dr Mahathir sedia kerjasama dengan UMNO dengan satu syarat

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menyatakan keterbukaannya untuk menjalin kerjasama dengan bekas parti yang dipimpinnya iaitu UMNO...

Pesawat Milik Syarikat Penerbangan Pakistan Ditahan Di KLIA

PUTRAJAYA – Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) mengesahkan sebuah pesawat milik Pakistan International Airlines (PIA) ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), hari ini. MOT...

Berita Berkaitan

‘Semua produksi ‘shooting’ luar ibu kota, balik segera’

Kuala Lumpur: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) mencadangkan kepada syarikat produksi yang sedang menjalankan aktiviti penggambaran di negeri yang dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan...

‘Tolong berhenti merendahkan sesiapa!’ – Kavita

Pelakon Kavita Sidhu, 49, mengakui terkilan dan sedih terhadap isu tular mengenai kecantikannya yang dibandingkan dengan pelakon veteran Norlia Ghani, 72. Menurut Kavita, perbandingan yang...

Serba Pantas Dan Lengkap, Ini Dua Sebab Utama Samsung Galaxy S21 Menjadi Buruan Ramai

Setahun dinantikan pengguna, akhirnya pada minggu lalu Samsung telah melancarkan siri terbaru daripada Galaxy S-series iaitu Samsung Galaxy S21. Model yang diperkenalkan ini secara...