Teguran Bekas KPN Selari Perjuangan PAS, Perlu Dilihat Secara Positif – Mohd Zuhdi

KUALA LUMPUR – Teguran atau rungutan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador baru-baru ini, selari dengan diperjuangkan Pas selama ini menerusi Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) dan Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS).

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Dr. Mohd Zuhdi Marzuki berkata, pelbagai pihak termasuk kerajaan, jika melihat teguran itu demi kebaikan negara walaupun pedas, perlulah dipertimbangkan.

Katanya, boleh jadi juga ramai yang terlepas pandang dokumen tersebut, oleh itu, teguran berkenaan seharusnya mengingatkan semua pihak terhadapnya.

“Dalam Model Kerajaan Teknokrat seperti digagaskan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, penglibatan golongan profesional dalam urusan kepakaran mereka perlu dititikberatkan.

“Pas sentiasa mengusulkan supaya tadbir urus negara dilaksanakan secara profesional, demi mengelakkan berlaku gejala politiking jika dikelolakan sepenuhnya oleh ahli politik, yang sudah tentu mempunyai agenda politik kepartian,” katanya yang dipetik Harakahdaily, hari ini.

Menurut Dr. Mohd Zuhdi, dalam manifesto Malaysia Sejahtera yang dikemukakan Pas bersama Gagasan Sejahtera (GS), teras pertama adalah berkaitan dengan Kerajaan Berintegriti dan Amanah.

Kata beliau, manifesto itu jelas menyebut mengenai usaha mengembalikan sistem pengasingan kuasa dengan memberikan kuasa sewajarnya kepada cabang legislatif, kehakiman dan eksekutif.

“Justeru, saya melihat teguran Abdul Hamid adalah menekankan mengenai profesionalisme dalam cabang eksekutif, mengelakkan berlaku politiking dalam tadbir urus, sistem pengasingan kuasa dan salahguna jentera kerajaan untuk tujuan politik kepartian.

“Meskipun pahit bagi kita menerimanya, tetapi ia selari dengan apa yang diperjuangkan Pas selama ini,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, beliau melihat apa yang disuarakan Abdul Hamid itu memerlukan usaha yang mesti diterima secara sepakat oleh parti dalam kerajaan dan pembangkang.

Ini kerana katanya, ia melibatkan pindaan Perlembagaan Persekutuan, Perkara 140 yang sememangnya memperuntukan Menteri Dalam Negeri mengetuai Suruhanjaya Perkhidmatan Polis (SPP).

“Namun, saya meragui parti dalam Pakatan Harapan (PH) yang mempunyai kesungguhan politik untuk meminda Perkara 140, Perlembagaan Persekutuan, kerana sepanjang 22 bulan memerintah, sedetikpun mereka tidak bercakap mengenai keperluan meminda perkara tersebut.

“Jika mereka boleh meyakinkan pembangkang ketika itu untuk meminda Perlembagaan Persekutuan mengenai had umur mengundi 18 tahun, mengapa berkaitan SPP tidak boleh diusahakan,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menyarankan kajian mendalam dilakukan berkaitan penerapan Model Kerajaan Teknokrat dan Sistem Pengasingan Kuasa supaya sesuai dengan peruntukan sedia ada dalam Perlembagaan Persekutuan dan akta berkaitan.

Katanya, teguran bekas Ketua Polis Negara itu perlu dilihat secara positif untuk kerajaan memulakan inisiatif ke arah itu. – MalaysiaGazette

Advertisment

Topik Hangat

Biro Politik UMNO Putus Beri Notis Masa 14 Hari Sidang Parlimen

(kemaskini 12.30 a.m) KUALA LUMPUR - Biro Politik UMNO yang mengadakan mesyuarat sebentar tadi membuat keputusan memberi notis  14 hari kepada kerajaan agar memanggil sidang...

Parlimen Bersidang Segera, Vaksinasi Tanpa Birokrasi – Titah Agong

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah menitahkan m persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin. Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana...

Ada Gerakan Baharu Dari UMNO Untuk Sokong Anwar?

CYBERJAYA - Elit politik UMNO petang semalam gempar dengan pendedahan satu akaun twitter yang mendakwa ada gerakan terbaharu dari UMNO untuk menyokong Datuk Seri...

Berita Berkaitan

Ada MP UMNO ‘Sign’ Dokumen Sokong Anwar, Zahid Jadi Saksi, Dakwa Shahidan Kassim

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim semalam mendedahkan seorang Ahli Parlimen daripada UMNO mengaku dirinya telah menandatangani dokumen sokongan...

Lelaki Rebah Di Restoran Meninggal Dunia Akibat Sakit Jantung – Polis

PETALING JAYA - Lelaki yang rebah di sebuah restoran di Taman Sri Bintang, dekat sini petang semalam disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung. Kejadian yang...

EU Tidak Bolot Vaksin, Lebih 5 Juta Dos Vaksin Disumbangkan Kepada Malaysia – Michalis Rokas

PUTRAJAYA – Kesatuan Eropah (EU) menyangkal dakwaan Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar kononnya blok itu membolot vaksin. Dutanya ke...