Jangan takutkan rakyat demi kelangsungan politik pemimpin – Tun M

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- Tun Dr Mahathir Mohamad mengingatkan Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan pimpinan Perikatan Nasional (PN) yang didakwa dalam keresahan kehilangan kuasa supaya berhenti mengeluarkan kenyataan tidak berasas menakut-nakutkan rakyat semata-mata untuk kelangsungan politik mereka.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, tiada asas sama sekali untuk Menteri Kewangan dan mana-mana pemimpin kerajaan untuk mengugut Ahli-ahli Parlimen untuk menyokong Belanjawan 2021 atas alasan jika Belanjawan itu ditolak, penjawat awam dan “frontliners” tidak akan menerima gaji, pencen dan elaun.

“Dalam konteks ini, Menteri Kewangan dan lain-lain pemimpin kerajaan amatlah tidak bertanggungjawab dengan mengeluarkan kenyataan berbaur ugutan yang jelas bertujuan untuk menekan Ahli-ahli Parlimen untuk meluluskan Belanjawan 2021 walaupun ia adalah belanjawan yang banyak kekurangan dan keburukannya.

“Kenyataan itu secara langsung bertujuan mengekang Ahli-ahli Parlimen daripada melaksanakan tanggungjawab untuk memastikan belanjawan itu adalah untuk kepentingan rakyat dan bukan kepentingan politik parti yang memerintah.

“Berdasarkan kenyataan Menteri Kewangan dan pemimpin kerajaan yang lain, jika belanjawan itu ditolak, rakyat dan penjawat awam akan menderita akibat daripada sikap Ahli-ahli Parlimen yang menolak Belanjawan 2021.

“Jika itulah pendirian Menteri Kewangan dan pemimpin kerajaan, ia bermakna Ahli-ahli Parlimen perlu memberi “blank cheque” dan menyokong untuk kelulusan belanjawan tersebut walaupun terdapat kecacatan yang nyata,” jelas Dr Mahathir.

Ahli Parlimen Langkawi turut berkongsi pengalaman Belanjawan 2000 sewaktu beliau menjawat Perdana Menteri keempat.

“Ini tidak benar sama sekali. Semasa saya Perdana Menteri pada tahun 1999, Belanjawan 2000 yang telah dibentangkan dalam bulan Oktober tidak diteruskan perbahasannya kerana Parlimen telah dibubar pada bulan November tahun tersebut untuk pilihan raya umum ke 10 diadakan.

 

“Setelah pilihan raya selesai, kerajaan dengan mandat baharu telah mendapat kelulusan Dewan Rakyat untuk peruntukan awal bagi perbelanjaan kerajaan untuk dua atau tiga bulan sementara menunggu Persidangan Khas Belanjawan diadakan dalam bulan Februari 2000.

“ Peruntukan awal ini memastikan perbelanjaan pentadbiran tidak terganggu dan gaji, pencen serta elaun penjawat awam tidak terjejas,” ujarnya.

Menurut beliau, peruntukan ini juga termasuk pembayaran untuk peruntukan-peruntukan tambahan yang lain sama ada untuk Kementerian-kementerian ataupun untuk memudahkan kehidupan rakyat.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,393FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat