Kekalkan Tarikh Pemilihan Parti, Tawarkan Kepada Rakyat Pimpinan Baharu – KP UMNO Pagoh

KUALA LUMPUR: Pimpinan pusat UMNO digesa untuk terus mengekalkan pemilihan parti yang dijangka akan berlangsung antara bulan Mei hingga Jun tahun ini.

Ketua Pemuda UMNO Pagoh Mohamad Fazli Mohamad Salleh berkata, keputusan pemilihan parti perlu bagi meyakinkan rakyat bahawa UMNO masih mempunyai barisan pemimpin yang boleh ditonjolkan untuk menerajui negara.

Tanpa menidakkan kepimpinan Presiden Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Mohamad Fazli berkata, barisan kepimpinan yang baharu dan bersih dari sebarang belenggu penting bagi menangani persepsi rakyat yang agak negatif terhadap parti itu ketika ini.

“Saya sebagai Pemuda UMNO merasakan isu (persepsi negatif) ini perlu dipandang dengan lebih teliti, perlu ada kajian. Andai kata tiada kajian sepanjang COVID ini, yang terbaik ialah pemilihan UMNO untuk melihat adakah ahli UMNO, iaitu perwakilan UMNO, selari dengan apa yang rakyat Malaysia mahukan.

“Apabila kita ke akar umbi, sama ada UMNO mahupun rakyat atas pagar, mereka kata mereka sayang UMNO. Cuma mereka mahukan kepimpinan itu dibarisi oleh orang yang lebih berkaliber, lebih segar, dilihat bersih. Itu yang kita cuba sampaikan,” katanya kepada Astro AWANI baru-baru ini.

Mohamad Fazli antara sebahagian Ketua-ketua Pemuda UMNO Bahagian seluruh negara yang mahu perubahan dilakukan di peringkat pimpinan pusat.

Beberapa hari lepas, Ketua Pemuda UMNO Pontian Helmi Buang dilaporkan terus mempertahankan pendiriannya supaya Ahmad Zahid Hamidi berehat secara terhormat meskipun berdepan tindakan parti.

Beliau berkata, apa yang disuarakannya adalah pandangan peribadi mahu melihat parti itu kembali meraih kepercayaan rakyat dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) nanti.

Senada dengan Helmi, Ketua Pemuda UMNO Seremban Zool Amali Hussin berpandangan pengunduran itu perlu dilakukan pemimpin-pemimpin UMNO yang telah memegang jawatan selama berpenggal-penggal lamanya.

Mengulas lanjut, Mohamad Fazli berkata, peristiwa PRU 2018 harus dijadikan pengajaran, apabila barisan pembangkang ketika itu memberi tumpuan melakukan serangan terhadap keperibadian dan isu terhadap Presiden UMNO dan Perdana Menteri ketika itu iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Saya khuatir apa yang berlaku pada PRU 2018, apa yang saya lihat serangan itu tertumpu kepada punca kuasa UMNO itu sendiri, Presiden UMNO. Dan ketika itu kita gagal urus persepsi dan akhirnya UMNO kalah pada pilihan raya.

“Dan saya nampak modus operandi (kali ini) yang sama juga digunakan, iaitu untuk menyerang Presiden UMNO. Saya harapkan dalam keadaan rakyat menyerang Presiden UMNO, kepimpinan yang ada yang saya nyatakan tadi Tok Mat Hasan (Timbalan Presiden) dan Ismail Sabri (Naib Presiden) mampu menjadi pengimbang kepada serangan itu,” katanya lagi

Topik Hangat

Ismail Sabri bakal dilantik TPM, Zahid dipinggir punca UMNO berantakan?

KUALA LUMPUR – Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob disebut-sebut bakal dinaikkan pangkat menjadi Timbalan Perdana Menteri. Desas-desus ini khabarnya antara punca UMNO...

Muhyiddin Mana Lebih Sakit Kena Cucuk Atau Titah Agong?

KUALA LUMPUR - Perkara yang paling ditakuti oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dan parti yang dipimpinnya ialah sidang Parlimen dan Pilihan Raya Umum...

Tiga Lagi ADUN Amanah Keluar Parti – Laporan

CYBERJAYA - Sekurang-kurangnya tiga lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Parti Amanah Nasional (Amanah), kali ini di Johor dilaporkan bertindak keluar parti untuk...

Berita Berkaitan

Takrifan Barisan Hadapan Akan Diperinci Kembali – JKAV

KUALA LUMPUR: Petugas barisan hadapan ditakrifkan sebagai individu berisiko tinggi untuk mendapat dan menyebarkan jangkitan COVID-19. Kelompok yang kini diberi keutamaan mendapatkan vaksin menerusi fasa...

Penerima Hati Pertama, Adik Afiq Meninggal Dunia

KUALA LUMPUR: Penerima hati pertama di Malaysia, Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini menghembuskan nafas terakhirnya akibat komplikasi hati, awal pagi tadi. Perkara itu dimaklumkan penderma...

Sajat Cari Pasal Lagi?

KUALA LUMPUR: Ketika masih dalam buruan pihak berkuasa, video kontroversi Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau popular disapa Nur Sajat, sekali lagi tular di media sosial. Tidak...