China didesak alih struktur haram, henti tambak laut di Filipina

- Advertisement -

MANILA – Kementerian Luar Filipina hari ini menggesa China untuk mengalihkan struktur haram, menghentikan kerja-kerja penambakan dan bertanggungjawab terhadap kerosakan alam sekitar di Laut China Selatan.

Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri dalam satu kenyataan berkata, misi pembekalan ke Second Thomas Shoal yang terletak dalam zon ekonomi eksklusif (EEZ) Filipina adalah aktiviti yang sah, dan ia tidak akan memberi pemberitahuan terlebih dahulu kepada China.

Filipina menjawab kenyataan jurucakap kementerian luar China berhubung misi pembekalan semula Filipina baru-baru ini.

“Kami diminta untuk memberi pemberitahuan terlebih dahulu setiap kali kami menjalankan misi pembekalan semula ke Ayungin Shoal. Kami tidak akan berbuat demikian. Misi pembekalan semula adalah aktiviti yang sah di dalam ZEE kami, mengikut undang-undang antarabangsa,” kata jurucakap kementerian luar Filipina, Teresita Daza, lapor Reuters.

Misi pembekalan ialah untuk menyokong tentera Filipina yang ditempatkan di kapal perang yang sengaja didaratkan dan usang di Second Thomas Shoal, sebuah atol yang menjadi pertikaian hangat di Laut China Selatan yang Manila sebut sebagai Ayungin dan dikenali sebagai Renai Reef di China.

Kedutaan China di Manila tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat