China bina “pulau buatan” di Laut China Selatan, Filipina hantar kapal

- Advertisement -

MANILA – Filipina memaklumkan mereka telah mengerahkan kapal ke wilayah sengketa di Laut China Selatan.

Tindakan ini ekoran Filipina menuduh China telah membina “pulau buatan” di wilayah tersebut.

Ini merupakan perselisihan maritim terkini antara China dengan Filipina di Laut China Selatan.

Memetik Reuters, Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr, penjaga pantai Filipina menghantar sebuah kapal untuk memantau aktiviti haram China itu yakni mencipta ‘pulau buatan’.

Selain itu, Filipina juga memaklumkan, dua kapal penjaga pantai lain sedang ditempatkan secara bergilir di wilayah tersebut.

Jurucakap Pengawal Pantai Filipina, Commodore Jay Tarriela memberitahu terdapat “penambakan berskala kecil” di Sabina Shoal, yang Manila panggil Escoda, dan China adalah “”the most probable actor”.

Kedutaan China di Manila tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas mengenai dakwaan Filipina, yang boleh merumitkan keretakan dua hala.

Penasihat keselamatan Filipina pada Jumaat memanggil untuk mengusir diplomat China atas dakwaan kebocoran perbualan telefon dengan seorang laksamana Filipina mengenai pertikaian maritim.

Beijing dan Manila telah terlibat selama setahun dalam perselisihan sengit berhubung tuntutan mereka yang bersaing di Laut China Selatan, di mana perdagangan bernilai $3 trilion berlalu setiap tahun.

China menuntut hampir semua laluan air penting, termasuk bahagian yang dituntut oleh Filipina, Brunei, Malaysia, Taiwan dan Vietnam. Mahkamah Timbang Tara Tetap memutuskan pada 2016 bahawa tuntutan Beijing tidak mempunyai asas di bawah undang-undang antarabangsa.

China telah melakukan tebus guna tanah secara meluas di beberapa pulau di Laut China Selatan, membina tentera udara dan kemudahan ketenteraan lain, menyebabkan kebimbangan di Washington dan sekitar rantau ini.

Sebuah kapal Filipina telah berlabuh di Sabina Shoal untuk “menangkap dan mendokumentasikan lambakan batu karang hancur di atas beting pasir”, kata Tarriela, memetik kehadiran “membimbangkan” berpuluh-puluh kapal China, termasuk kapal penyelidikan dan tentera laut.

Tarriela berkata kehadiran kapal China di atol 124 batu (200 km) dari wilayah Palawan Filipina bertepatan dengan penemuan pengawal pantai mengenai timbunan karang mati dan hancur.

Pengawal pantai akan membawa saintis marin ke kawasan itu untuk menentukan sama ada longgokan karang itu adalah kejadian semula jadi atau disebabkan oleh campur tangan manusia, katanya.

Beliau menambah ia berhasrat untuk mempunyai “kehadiran berpanjangan” di Sabina Shoal, tempat pertemuan kapal-kapal Filipina yang menjalankan misi bekalan semula kepada tentera Filipina yang ditempatkan di kapal perang yang dibumikan di Second Thomas Shoal, di mana Manila dan China sering mengalami serangan maritim. .

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat