186 Pengamal Perubatan Swasta Diberi Kuasa Kendali Kes Positif Covid – Dr Adham

PUTRAJAYA – Seramai 186 pengamal perubatan swasta diberikan kuasa di bawah Seksyen 10 (2) Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 bagi mengendalikan kes positif COVID-19 berkuat kuasa esok, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Beliau berkata kesemua mereka berkuasa mengeluarkan perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah atau Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID serta arahan pemakaian gelang kuarantin.

“Pengamal perubatan swasta ini dibenar mengendalikan kes positif COVID-19 di tempat mereka bekerja sama ada di klinik atau hospital swasta,” katanya dalam sidang media selepas melancarkan buku ‘The COVID-19 Chronicles of Malaysia | Navigating the Storm’, di sini hari ini.

Mengenai pecahan pengamal perubatan swasta terbabit mengikut negeri, Dr Adham berkata Selangor mempunyai jumlah tertinggi iaitu 66, diikuti Kuala Lumpur (43), Johor (26), Pulau Pinang (16) dan Negeri Sembilan (13).

Selebihnya adalah masing-masing empat di Melaka dan Perlis, Perak dan Terengganu masing-masing tiga, Pahang, Kelantan dan Sabah masing-masing dua, manakala Kedah dan Putrajaya masing-masing satu.

Dr Adham berkata Pejabat Kesihatan Daerah diberi tanggungjawab menyediakan garis panduan kepada pengamal perubatan swasta terbabit.

Mengenai proses vaksinasi bagi barisan hadapan, Dr Adham berkata sasaran 60 peratus daripada 500,000 petugas barisan hadapan mendapat suntikan vaksin COVID-19 dijangka dicapai minggu ini.

Sehingga kini, katanya 195,923 individu telah mendapat suntikan.

Seramai 4.68 juta rakyat negara ini telah mendaftar untuk menerima suntikan vaksin COVID-19 melalui aplikasi MySejahtera.

Sementara itu, Dr Adham berkata penubuhan Tabung Mudarat Vaksinasi Kebangsaan berkaitan kesan sampingan suntikan vaksin COVID-19 akan diputuskan Jumaat ini.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) akan membentangkan perkara itu untuk dibincangkan dari pelbagai aspek di peringkat Jemaah Menteri sebelum dilaksanakan.

Sehingga kini, katanya tiada sebarang laporan berkaitan kesan sampingan diterima daripada penerima suntikan vaksin COVID-19.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan untuk mewujudkan skim perlindungan bertujuan memberi pampasan kepada penerima vaksin COVID-19, sekiranya ada antara mereka mendapat kesan sampingan yang serius daripada vaksin itu. – Bernama

Topik Hangat

Lantangnya Suara Seorang Gadis

Oleh: Zuraida Kamaruddin Beberapa minggu lepas kita dikejutkan dengan pendedahan seorang pelajar sekolah bernama Ain Husniza Saiful Nizam (17 tahun) tentang terdapat seorang guru disekolahnya...

Tak guna ada PM popular tapi rekod buruk – Ku Li

KUALA LUMPUR - Negara perlukan Perdana Menteri yang berkemampuan, berkaliber dan menjadi kebanggaan bukannya wajib memilih Presiden UMNO untuk isi jawatan nombor satu itu. Pengerusi...

Tular Video Peniaga Melutut Rayu Bertemu MB Kedah Bertujuan Tidak Baik – Afnan Hamimi

ALOR SETAR - Penularan klip video memaparkan seorang lelaki yang didakwa melutut dan merayu untuk bertemu Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md. Nor bagi meluahkan...

Berita Berkaitan

Benar Kata Zuraida, DAP Perlu Cermin Diri Sendiri Sebelum Cuba Mengajar UMNO.

Oleh Ahmad Soffian Bin Mohd Shariff Hari ini Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM, YB Datuk Hajah Zuraida Kamaruddin telah menyelar kenyataan Pengerusi DAP Johor, YB...

Kelonggaran Awal Ketika PKP 2.0 Mungkin Punca Peningkatan Kes Covid – Dr Noor Hisham

KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi kelonggaran yang terlalu awal terhadap beberapa sektor ketika pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) 2.0 awal tahun ini. Ketua Pengarah Kesihatan,...

Malaysia Kutuk Serangan Israel Ke Atas Rakyat Palestin

UALA LUMPUR - Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya serangan udara yang dilancarkan oleh tentera rejim Israel di Semenanjung Gaza semalam yang telah mengakibatkan kematian dan kecederaan...