Serangan, Kritikan Terhadap PM Di Media Sosial Tindakan Melampau – Pemuda PAS

KUALA LUMPUR – Dewan Pemuda Pas Malaysia (DPPM) melihat serangan terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan pelbagai hamburan kata-kata jelik di media sosial rasmi pemimpin atau institusi tertinggi negara sebagai tindakan melampau.

Ketuanya, Senator Ir. Ts. Khairil Nizam Khirudin berkata, para pembenci itu adalah golongan yang mementingkan diri dan mempunyai motif, sebab mereka tidak tahu meletakkan kritikan pada tempatnya.

“Mereka melontarkan kebencian dengan merencahkan keburukan dan memarakkan segala ketidakpuasan hati ternyata diapi-apikan secara berlebihan.

“Sedangkan, kesopanan dan kesusilaan adalah Rukun Negara yang menunjukkan salah satu penghormatan serta ciri sepatutnya ada pada rakyat Malaysia,” katanya dalam kenyataan kepada media hari ini.

Khairil Nizam berkata, mereka tidak tahu membataskan jari jemari sendiri hingga menampakkan tiada kesetiaan kepada Raja dan Negara yang juga satu daripada Rukun Negara.

Kerana itu, ujar beliau, tidak pelik perkara sama dibawa hingga ke platform pemimpin negara lain yang ketara menunjukkan rasa tidak hormat kepada sesiapa sahaja.

“Walhal, Perdana Menteri telah bertindak berasaskan undang-undang dan segala keputusan adalah secara kolektif yang bukannya peribadi apatah lagi untuk dituduh diktator.

“Malah, ia mendapat pengesahan atau diperkenankan Yang di-Pertuan Agong selaku payung dan pemerintah tertinggi serta kedaulatan negara.

“Demikian itu, perbuatan memburukkan Perdana Menteri selaku pemimpin utama pentadbiran negara serta membangkitkan unsur menentang perkenan diterimanya bermakna merendahkan kedaulatan negara,” katanya.

Apatah lagi, menurut Khairil Nizam, hal tersebut dilakukan terbuka dan diheret hingga ke pihak luar yang boleh menjejaskan nama negara.

Kata beliau, dalam situasi yang sedang melingkari seluruh negara dan dunia akibat pandemik Covid-19, di mana negara telah diisytiharkan di bawah Proklamasi Darurat, tidak harus setiap perkara mahu dilihat sempurna.

“Keutamaan kita bersama adalah memastikan keselamatan dan kebajikan setiap pihak disantuni dengan sebaiknya.

“Beberapa insentif diumumkan kerajaan membuktikan kesungguhan dalam menangani cabaran dihadapi rakyat terutama kalangan B40 dan M40 serta tanpa mengabaikan T20.

“Pergerakan yang dilihat perlahan perlu dikompromi dan difahami semua bahawa ia terjadi atas kekangan terbatas sedang dihadapi di setiap peringkat,” ujarnya.

Beliau berkata, hanya kesabaran yang disertai rasa kebersamaan dan keinginan membantu akan membolehkan mereka menerima untuk segala urusan berkaitan sedang dipacu memenuhi tujuannya.

Malah, jika agenda politik dan kuasa menjadi tekanan kepada pihak tertentu, ingatlah bahawa Perdana Menteri telahpun berjanji. – MalaysiaGazette

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Berita Berkaitan

PAS bangga DAP label parti itu paling bahaya

KUALA LUMPUR - Naib Presiden PAS, Senator Idris Ahmad bangga dengan label yang diberikan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng bahawa parti Islam...

Tangguh Pemilihan Boleh Menjerumus UMNO ke Tangan PH – UMNO Gerik

KUALA LUMPUR - Penangguhan Pemilihan UMNO akan menjadi antara punca parti menjalinkan kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti. Pemangku...

Kenapa tak berani namakan Zahid calon PM? – Bersatu

KUALA LUMPUR - Kenyataan Ketua Penerangan UMNO, Shahril Sufian Hamdan berhubung calon Perdana Menteri seolah-olah memberi bayangan bahawa beliau tidak yakin untuk meletakkan presiden...