Anwar jangan hipokrit konon menentang genocide, duit BlackRock itu tak berkat – Isham Jalil

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Bekas ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno, Isham Jalil ‘mentarbiah’ Perdana Menteri terkait hujah Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam mempertahankan keputusan membawa masuk sebuah syarikat milik BlackRock untuk memiliki kepentingan dalam konsortium menguruskan lapangan terbang negara.

Pertikaian Isham ini muncul selepas Anwar membalas serangan pengkritik dengan berkata BlackRock sudah pun memiliki pelbagai kepentingan dalam negara termasuk di Kelantan dan Terengganu, iaitu negeri diperintah pembangkang.

Isham bagaimanapun berkata saham BlackRock dalam syarikat-syarikat tersebut termasuk bon kerajaan yang dimilikinya semuanya dibeli di pasaran saham yang terbuka kepada mana-mana pihak tanpa halangan.

“Baru-baru ini Anwar pertahan keputusan kerajaan untuk merunding penjualan 30 peratus milikan Malaysia Airport Holding Berhad (MAHB) kepada kepentingan BlackRock. Anwar kata BlackRock atau syarikat-syarikat yang ia ada kepentingan sudah pun mempunyai operasi di seluruh negara dan di pasaran saham.

“Saya ingin komen begini kepada Anwar: Memang BlackRock memiliki pelaburan di dalam banyak syarikat di Malaysia. Namun hampir semua (mungkin semua) syarikat-syarikat ini (lebih kurang 100 syarikat) adalah syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Saham di mana sesiapa sahaja boleh beli saham-saham ini secara terbuka dan tidak dihalang.

“BlackRock juga memegang bon-bon kerajaan melalui syarikat-syarikat yang ia ada kepentingan. Dan bon-bon ini juga dibeli di pasaran terbuka atau penjualan semula seperti di atas. Dan pegangan-pegangan saham dan bon-bon oleh kepentingan Blackrock di syarikat-syarikat ini adalah kecil, iaitu dalam 1-3 peratus sahaja. Mereka tidak perlu minta izin atau runding dengan kita untuk beli saham-saham dan bon-bon di pasaran terbuka seperti ini dan tidak ada sesiapa boleh halang mereka,” jelas Isham.

Namun katanya, dalam kes Malaysia Airport (MAHB) ini, syarikat MAHB ini adalah syarikat strategik milik kerajaan dan awam oleh itu ia adalah kepunyaan rakyat, dan milikan syarikat ini yang ingin dijual kepada kepentingan BlackRock tersebut adalah besar dan signifikan iaitu 30 peratus.

“Dan penjualan ini bukanlah melalui pasaran terbuka namun secara rundingan untuk menjadikan MAHB milik persendirian dan bukan lagi tersenarai di Bursa Saham.

“Penjualan ini adalah di atas pilihan dan keputusan kerajaan sendiri walaupun MAHB sebelum ini mencatat keuntungan beratus juta ringgit.

“Anwar juga kata “Kita runding dulu dengan Global Infrastructure Partners (GIP). Akhir tahun lalu, BlackRock ambil alih.” Oleh itu Anwar, sekarang kita sudah tahu GIP ini kini dipunyai oleh BlackRock, maka sebenarnya kita boleh buat keputusan untuk menamatkan rundingan dengan GIP ini jika kita mahu oleh kerana perkembangan ini,” ujar beliau.

Bidas Isham lagi, Anwar kata dia tidak boleh batalkan kerjasama dengan syarikat yang ada kaitan dengan Israel yang beroperasi di luar Israel sebab dia tidak mahu melemahkan ekonomi negara.

“Saya tidak setuju dengan kenyataan Anwar ini. Sebab dalam apa-apa hal, kita tidak boleh kata kita kononnya menentang keras dan tidak bersetuju dengan pendirian sesuatu pihak tentang sesuatu perkara tetapi setuju untuk ambil duit mereka.

“Jika kita buat begini ia adalah sesuatu yang hipokrit dan duit yang kita ambil itu tidak berkat oleh kerana sumbernya dan oleh kerana asbabnya.

“Dalam apa-apa isu penting seperti ini kita perlu tetapkan pendirian. Jika kita menentang genocide, jangan ambil duit dari pihak yang menyokong pelaku genocide. Itu sahaja.

“Apa-apa alasan lain yang sesiapa beri untuk menjustifikasikan sebaliknya hanyalah menunjukkan hipokrasi atau kelemahan jati diri seseorang yang lemah dan tidak berpendirian,” tegas Isham.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat