Kes COVID-19 Masih Tinggi, Kerajaan Negeri Sabah Syor Tempoh PKPB Dilanjut – Masidi

KOTA KINABALU – Kerajaan Negeri Sabah mengesyorkan supaya tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), yang dijadualkan berakhir Isnin depan, dilanjutkan berikutan angka kes COVID-19 yang dicatatkan di negeri itu masih tinggi.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun bagaimanapun berkata kerajaan negeri masih perlu mendapatkan pandangan serta nasihat daripada Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) mengenai perkara itu.

“Jumlah kes COVID-19 masih tinggi di Sabah. Justeru, ini jelas perlunya bagi kami untuk mengesyorkan pelanjutan tempoh PKPB di negeri ini,” katanya dalam sidang media harian COVID-19 Sabah di sini hari ini.

Beliau berkata kerajaan negeri itu juga sedang memperhalusi cadangan melonggarkan prosedur operasi standard (SOP) PKPB khususnya melibatkan beberapa sektor ekonomi dan perniagaan yang dilihat tidak sebagai penyumbang kepada jangkitan atau peningkatan jumlah kes COVID-19 di Sabah.

Katanya sektor itu termasuk restoran, perkhidmatan perhotelan, penetapan kapasiti penumpang perkhidmatan bas henti-henti dalam daerah, aktiviti riadah dan sukan yang tidak bersentuhan secara fizikal.

Masidi berkata cadangan itu akan diketengahkan untuk pertimbangan Majlis Keselamatan Negara berkaitan Pengurusan COVID-19 yang akan bersidang esok.

“MKN akan membuat pertimbangan mengikut keperluan dan syarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri berkaitan COVID-19. Jabatan Kesihatan Negeri juga berada dalam jawatankuasa itu, oleh yang demikian, keputusan dibuat berdasarkan nasihat jabatan tersebut.

“Bagaimanapun, jika terdapat sebarang kelonggaran dalam PKPB, ia akan memfokus kepada SOP berkaitan perniagaan, ini adalah bagi merangsang pemulihan dalam sektor ekonomi. Dari aspek sosial, sebarang bentuk perhimpunan masih dilarang kecuali yang tidak membabitkan aktiviti sentuhan rapat,” katanya.

Beliau juga berkata perkhidmatan perubatan yang disediakan di semua hospital di seluruh Sabah berada pada tahap optimum dan semua pesakit COVID-19 diberikan rawatan sewajarnya.

Katanya, selain tindakan kawalan oleh JKNS, agensi lain termasuk masyarakat perlu memainkan peranan bagi membantu melandaikan lengkuk COVID-19 di Sabah dengan mematuhi SOP termasuk mengamalkan norma baharu seperti penjarakan fizikal, memakai pelitup muka dan menjaga kebersihan diri.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah hari ini dilaporkan berkata sejumlah 1,755 kes baharu COVID-19 dicatatkan di seluruh negara dengan Sabah kekal sebagai penyumbang tertinggi iaitu 1,199 kes.

– BERNAMA

Topik Hangat

Ismail Sabri bakal dilantik TPM, Zahid dipinggir punca UMNO berantakan?

KUALA LUMPUR – Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob disebut-sebut bakal dinaikkan pangkat menjadi Timbalan Perdana Menteri. Desas-desus ini khabarnya antara punca UMNO...

Muhyiddin Mana Lebih Sakit Kena Cucuk Atau Titah Agong?

KUALA LUMPUR - Perkara yang paling ditakuti oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dan parti yang dipimpinnya ialah sidang Parlimen dan Pilihan Raya Umum...

Bicara Tangguh Lagi, Hakim Minta Zahid tak Hadir Mesyuarat Seminggu Sebelum Ke Mahkamah

KUALA LUMPUR – Selepas beberapa siri perbicaraan tertangguh, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Collin Lawrence Sequerah mengarahkan peguam bela agar menasihatkan tertuduh, Datuk Seri...

Berita Berkaitan

2,437 Kes Baru Covid, 9 Kematian Direkodkan Hari Ini

PUTRAJAYA - Jumlah kumulatif kes COVID-19 di Malaysia melepasi angka 300,000 apabila 2,437 jangkitan baharu dilaporkan, hari ini. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor...

Lembaga Disiplin UMNO Tolak Permintaan Tun Faisal

CYBERJAYA: Timbalan Ketua UMNO Bahagian Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz mendakwa Ketiga-tiga permintaannya telah ditolak oleh Lembaga Disiplin UMNO. Menurutnya, tiga permintaan ini dibuat...

2 MP PKR sah keluar parti dan sokong PN

CYBERJAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima tamparan hebat apabila dua ahli parlimennya sah meninggalkan parti. Ia berlaku sehari selepas tiga...