Mahathir nafi pernah ugut Zahid supaya bubar UMNO

- Advertisement -

CYBERJAYA – Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menafikan beliau pernah mengugut Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dengan tujuan supaya parti itu dibubarkan.

Melalui kenyataan di Facebooknya, bagaimanapun Mahathir mengakui pernah memberitahu Ahmad Zahid bahawa UMNO tidak boleh dihidupkan semula dan menasihatkannya supaya membubarkan parti itu.

“Semasa perbicaraan Zahid Hamidi dia mendakwa bahawa saya mengugut dia akan didakwa atas jenayahnya melainkan dia membubarkan UMNO.

“Saya tidak mengulas kerana saya fikir saya tidak patut mengulas mengenai perbicaraan itu melainkan saya dipanggil untuk menjadi saksi.

“Tetapi saya tidak dipanggil. Sebaliknya AG memutuskan untuk menawarkan DNAA kepadanya yang bermakna mahkamah tidak dibenarkan memutuskan dakwaannya. Tetapi sebenarnya dakwaan itu tidak sepenuhnya benar.

“Zahid datang berjumpa saya selepas UMNO (Barisan Nasional) kalah dalam Pilihan Raya Ke-14. Ketika itu beberapa ahli UMNO termasuk Hamzah Zainudin telah meletak jawatan dalam parti dan telah menyertai Bersatu.

“Saya menjangkakan Zahid akan melakukan perkara yang sama. Tetapi dia kelihatan bertekad untuk menghidupkan semula UMNO.

“Saya memberitahunya bahawa UMNO tidak boleh dihidupkan semula. Saya nasihatkan dia bubarkan UMNO,” kata Mahathir, yang juga bekas Pengerusi Bersatu.

Mahathir menegaskan hanya setakat itu sahaja dakwaan Zahid betul, namun beliau selaku Perdana Menteri ketika itu tidak mengugut untuk mendakwanya kerana menyeleweng dana Yayasan Akal Budi (YAB).

“Saya tidak melakukannya semata-mata kerana saya tidak tahu banyak tentang kejahatannya. Itu adalah sesuatu yang A.G. (Tommy Thomas) akan teliti.

“Zahid datang berjumpa saya semula. Dia membawa fail tebal. Dia mendakwa bahawa dia tidak bersalah dan fail akan membuktikannya.

“Saya cuma suruh dia tunjukkan fail kepada hakim. Saya memberitahunya saya tidak mempunyai kuasa untuk melakukan apa-apa untuknya.

“Dia menarik balik fail. Saya percaya AG lebih suka pertuduhan terhadapnya dan dia terpaksa menjawab di mahkamah.

“Peguam Negara berhak untuk mendakwa sesiapa sahaja jika dia yakin bahawa terdapat kes. Pendapat PM tidak diperlukan.

“Saya harap saya dipanggil sebagai saksi untuk mengesahkan sama ada dakwaan yang dibuat oleh Zahid itu benar atau tidak. Tetapi saya tidak dipanggil. Namun saya perlu menjelaskan bahawa saya tidak pernah mengugut Zahid,”katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat