‘Apa ni Finas?’ – Sheila Rusly

- Advertisement -

Kuala Lumpur: “Jangan cuba calar imej JS Pictures.”

Itu amaran tegas penerbit dan pelakon terkenal, Sheila Rusly terhadap pihak berkenaan yang menuduh syarikat penerbitannya tidak memiliki Sijil Perakuan Penggambaran (SPP) bagi menjalani penggambaran drama Roti Cicah Susu di Ipoh, Perak.

Susulan itu, pihak Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) yang datang membuat pemeriksaan di lokasi penggambaran di Perak Techno Trade Centre (PTTC) Ipoh, pada 12 Oktober lalu meminta pihak premis agar tidak membenarkan penggambaran diteruskan.

Sheila, 50, berkata, Finas sepatutnya membuat semakan rekod terlebih dulu sama ada syarikat penerbitannya mempunyai SPP atau tidak.

“Mereka (Finas) datang buat pemeriksaan tapi sampai lambat dan kita sudah ‘wrap’. Mereka beritahu pengawal keselamatan di sini yang kami JS Pictures menjalani penggambaran tidak ada SPP.

“Disebabkan itu, pihak PTTC Ipoh tidak membenarkan kami untuk meneruskan penggambaran dan menggunakan lokasi mereka pada hari seterusnya. Sedangkan kami sudah pun ada SPP Khas. Pegawai Finas boleh pula cakap mereka boleh ‘hangkut’ sekali pengawal keselamatan kerana bersubahat dengan kami,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut Sheila, dia yang sudah terbabit dalam bidang penerbitan drama sejak lebih 15 tahun lalu sudah tahu segala prosedur dan syarat perlu dipatuhi sebelum memulakan penggambaran.

“Saya bukan baru buat drama. Saya dalam industri bukan setahun dua. Sebab itu saya ‘hangin’. Finas patut selesaikan hal lokasi penggambaran yang ada kes dadah dan jangkitan Covid-19. Jangan sasarkan lokasi penggambaran JS Pictures disebabkan kami pun menjalani penggambaran di Perak.

“Sepatutnya mereka sebagai agensi yang dilantik dalam mengawal industri kreatif negara menambah baik dan memajukan lagi bidang ini. Bukan dengan cara membuat tindakan yang tidak berasas dan tanpa usul periksa. Apa pun, bagi saya tindakan mereka ini sudah mencalarkan imej JS Pictures, nama saya dan industri ini,” katanya.

Menurut Sheila, pihaknya kembali meneruskan penggambaran di lokasi sama hari ini selepas menunjukkan SPP Khas yang dikeluarkan Finas sebelum proses penggambaran lagi.

Harian Metro

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,580FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat