ASEAN bukan bidak percaturan geo-politik Amerika Syarikat- China – Anwar

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Malaysia kekal akan melindungi kedaulatan, hak, dan kepentingan Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE) negara di Laut China Selatan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa ASEAN ini bukanlah bidak semata-mata dalam pencaturan geo-politik antara Amerika Syarikat dan China.

“Pagi ini, semasa Persidangan Meja Bulat Asia-Pasifik ke-36 yang dihadiri oleh para pemimpin pemikiran dan cendekiawan, saya telah cerakinkan bahawa ASEAN ini bukanlah bidak semata-mata dalam pencaturan geo-politik antara Amerika Syarikat dan China.

“Saya turut singgung posisi Malaysia kekal di mana Kerajaan Perpaduan akan melindungi kedaulatan, hak, dan kepentingan Zon Ekonomi Eksklusif negara di Laut China Selatan.

“Semangat Kerajaan Perpaduan untuk mempertahankan kepentingan Malaysia dalam persada antarabangsa tidak pernah luntur, kendatipun berdepan dengan kebhinekaan tantangan,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Anwar menyatakan, kuasa-kuasa besar, terutama dari Barat, perlu sedar bahawa tatanan dunia barat ini tidak boleh lagi mendominasi suara di persada global, apakala ada lagi negara-negara dan rantau-rantau lain yang mempunyai suara sendiri untuk mengutarakan kepentingan dan hak mereka.

“Nilai-nilai toleransi, faham-memahami, dan kerjasama adalah penting untuk membina tatanan dunia yang majmuk.

“Namun, saya akur bahawa ASEAN, di mana Malaysia adalah salah satu ahli dalam kelompok kesatuan geografi dan ekonomi, masih ada banyak lagi ruang untuk berkembang , nescaya mampu untuk bersaing di pentas ekonomi global,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat