Joe Biden beritahu Jin Ping, AS akan urus ketegangan Laut China Selatan

- Advertisement -

WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden berusaha untuk menguruskan ketegangan mengenai Laut China Selatan dan pelantikan presiden Taiwan pada Mei.

Biden berkata demikian dalam panggilannya dengan Presiden China Xi Jinping pada Selasa, ini rundingan langsung pertama mereka sejak bertemu pada November.

Biden menggunakan gesaan itu untuk menekankan “kepentingan mengekalkan keamanan dan kestabilan di seluruh Selat Taiwan dan kedaulatan undang-undang serta kebebasan pelayaran di Laut China Selatan,” kata Rumah Putih dalam satu kenyataan, lapor Reuters.

Jin Ping pula berkata, hubungan antara China dan AS mula stabil, tetapi memberi amaran bahawa mereka boleh “menjadi konflik atau konfrontasi,” menurut agensi berita rasmi China Xinhua.

Jurucakap keselamatan negara Rumah Putih, John Kirby memberitahu taklimat selepas panggilan bahawa Setiausaha Negara AS Antony Blinken akan pergi ke China dalam beberapa minggu akan datang.

Itu menyusuli kunjungan minggu ini oleh Setiausaha Perbendaharaan, Janet Yellen.

Panggilan hampir dua jam antara pemimpin – yang disifatkan oleh Kirby sebagai “seperti perniagaan” – dibuat menjelang pertemuan minggu depan antara Biden, Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida dan Presiden Filipina Ferdinand Marcos ketika China melenturkan kekuatan tenteranya.

Pada Isnin, seorang pegawai kanan pentadbiran AS berkata, tentera AS dan China akan mengadakan rundingan maritim minggu ini di Honolulu.

Washington telah menyatakan kebimbangan terhadap penggunaan meriam air oleh pengawal pantai China ke atas kapal Filipina berhampiran Second Thomas Shoal di bahagian yang dipertikaikan di Laut China Selatan.

Perbalahan diplomatik yang semakin memuncak dan pertembungan maritim baru-baru ini antara kedua-dua negara Asia telah menjadikannya ‘flash point’ yang berpotensi antara AS dan China.

Beijing menuntut sebahagian besar Laut China Selatan, kadangkala bertentangan langsung dengan undang-undang antarabangsa.

“China nampaknya berazam untuk terus menjalankan operasi zon kelabu ini, memacu pakatan AS-Filipina dan hubungan keselamatan Filipina-Jepun lebih rapat, yang akan kita lihat dipamerkan minggu depan,” kata Gregory Poling, pakar Laut China Selatan di Pusat untuk Kajian Strategik dan Antarabangsa, merujuk kepada sidang kemuncak tiga hala di Washington.

Jin Ping dan Biden turut membincangkan usaha AS untuk menyekat teknologi A.S. tertentu, termasuk semikonduktor termaju, daripada eksport ke China.

Jin Ping memberi amaran kepada Biden bahawa AS “tidak mengurangkan risiko tetapi mencipta risiko” dengan menyekat perdagangan dan pembangunan teknologi China serta menambah entiti baharu ke dalam senarai sekatan A.S.

Biden memberitahu Jin Ping bahawa AS “akan terus mengambil tindakan yang perlu untuk menghalang teknologi canggih AS daripada digunakan untuk menjejaskan keselamatan negara kita, tanpa mengehadkan perdagangan dan pelaburan secara berlebihan,” menurut Rumah Putih.

Kirby berkata Biden membicarakan kebimbangan AS mengenai aplikasi media sosial popular TikTok, yang menghadapi cadangan perundangan AS yang akan memaksa pemilik Chinanya, ByteDance untuk melepaskan kebimbangan mengenai keselamatan data dan disinformasi.

“Beliau menjelaskan kepada Presiden Jin Ping bahawa ini bukan mengenai larangan permohonan itu, sebaliknya kepentingan kami dalam pelupusan supaya kepentingan keselamatan negara, dan keselamatan data rakyat Amerika dapat dilindungi,” kata Kirby.

Sambutan China terhadap pelantikan presiden Taiwan pada Mei akan menguji kestabilan hubungan antara Beijing dan Washington.

China menganggap Taiwan, sebuah pulau yang ditadbir sendiri dengan pilihan raya demokratik, sebagai sebahagian daripada wilayahnya dan baru-baru ini menggugurkan bahasa mengenai “penyatuan semula secara aman” daripada bajetnya. Taiwan membantah sekeras-kerasnya tuntutan kedaulatan China dan berkata hanya penduduk pulau itu boleh menentukan masa depan mereka.

Naib Presiden Taiwan semasa Lai Ching-te, yang dilihat Beijing sebagai pemisah, memenangi jawatan presiden pada Januari dan Beijing telah meningkatkan tekanan ke atas Taiwan sebelum mengangkat sumpah.

Jin Ping menggesa Washington untuk menterjemahkan “komitmen Biden untuk tidak menyokong ‘kemerdekaan Taiwan'” kepada tindakan konkrit, lapor Xinhua.

Biden dan Jin Ping bersetuju pada November untuk membuka semula komunikasi ketenteraan dan bekerjasama untuk mengekang pengeluaran fentanyl.

Selepas pertemuan itu, Biden memberitahu pemberita bahawa dia tidak mengubah pandangannya bahawa Xi adalah seorang diktator, satu komen yang China panggil “sangat tidak masuk akal.”

Tetapi kedua-duanya telah melihat untuk melicinkan tempoh yang sukar dalam hubungan yang bertukar menjadi lebih buruk selepas belon pengawasan China yang disyaki transit di AS dan ditembak jatuh oleh jet pejuang AS tahun lepas.

Gesaan Biden dan Jin Ping juga menangani kebimbangan AS terhadap sokongan China terhadap perang Rusia terhadap Ukraine, amalan perdagangan ekonominya, pencabulan hak asasi manusia di Xinjiang dan penyahnuklearan di semenanjung Korea, kata Rumah Putih.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat