Anwar yakin rakyat Melaka pilih calon PH, mahu kepimpinan amanah dan berintegriti

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan keyakinan bahawa rakyat Melaka akan memilih calon-calon Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka ke-16 yang dijadual berlangsung pada 14 November ini.

Anwar yang juga Pengerusi PH berkata, Melaka berhak mendapat kepimpinan yang amanah, berintegriti serta gigih bekerja demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat negeri itu.

“Melaka berhak mendapat kepimpinan yang amanah, berintegriti dan yang gigih bekerja untuk rakyat dan kesejahteraan mereka.

“Saya yakin warga Melaka akan memilih calon-calon HARAPAN yang akan bekerja demi kebaikan dan perubahan yang nyata buat rakyat Melaka,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Sabtu.

Hantaran tersebut turut disertakan poster kempen PH yang memaparkan wajah Anwar bersama calon-calon parti itu yang bertanding pada pilihan raya berkenaan.

Poster bertemakan ‘Melaka Rumah Kita’ itu turut mengajak pengundi memberikan sokongan kepada calon PH di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

Kenyataan Anwar dibuat ketika kempen PRN Melaka bermula secara rasmi susulan proses penamaan calon yang berlangsung pada Sabtu.

Seramai 79 calon daripada pelbagai parti politik dan calon Bebas disahkan bertanding bagi merebut 28 kerusi DUN Melaka.

PH mempertaruhkan 24 calon, diikuti Barisan Nasional (BN) dengan 23 calon, Parti Bersama Malaysia (BERSAMA) sebanyak 16 calon, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) tujuh calon, Perikatan Nasional (PN) lima calon, Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) seorang dan tiga calon Bebas.

PRN kali ini menyaksikan persaingan pelbagai penjuru dengan PH, BN dan beberapa parti lain berusaha mendapatkan mandat untuk membentuk kerajaan negeri bagi penggal baharu.

Pengundian dijadual berlangsung pada 14 November ini.

– SuaraTV

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat