PdPR berulang, peranti belum agih, bukti kerajaan gagal sepenuhnya – Najib

KUALA LUMPUR – Sebuah kerajaan yang mungkir janji sendiri untuk membekal cuma 150,000 unit peranti pada masa yang tepat dan akibatnya menghalang 150,000 murid miskin untuk teruskan pendidikan mereka adalah sebuah kerajaan yang terbukti gagal sepenuh-penuhnya.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, bantuan 150,000 unit peranti bagi murid-murid golongan B40 dilulus dalam bajet 2021.

Malah katanya, ia dijanji kerajaan untuk dipercepatkan ke bulan Februari sebab keperluan mendesak bagi murid-murid sekolah yang diperlu menjalani pendidikan di rumah akibat Covid-19.

“Tapi diumum kerajaan semalam bahawa bantuan ini hanya akan diberi sepenuhnya pada akhir bulan September!

“Sedangkan ketika ini, sekolah-sekolah seluruh negara bergilir ditutup semula. Malah seluruh negeri Kelantan dikenakan PKP sekali lagi.

“Melihat keadaan Covid-19 yang masih tinggi dan semakin banyak jumlah kluster-kluster pendidikan diumum walaupun sudah tiga setengah bulan melaksanakan darurat, ianya tidak mustahil bahawa semua sekolah seluruh negara akan diarahkan untuk tutup semula dan semua pelajar disuruh untuk menjalankan Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) sekali lagi.

” Masa itu, kerajaan nak murid miskin ikut PdPR pakai apa? Dalam keadaan ekonomi yang terjejas teruk, harga barang dapur yang naik mencanak dan ramai menganggur atau pendapatan mereka yang banyak berkurang, adakah kerajaan fikir bahawa keluarga miskin ada kelebihan wang RM1,000 untuk beli tablet untuk anak-anak mereka? Soal Najib.

Sebab itu kata beliau, kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak boleh ego.

“Janganlah terus mementingkan dan berharap pada kontaktor terpilih yang telah terbukti gagal memenuhi jadual.

“Buatlah open tender (tender terbuka) serta-merta supaya semua supplier (pembekal) dalam Malaysia berpeluang untuk membekal dan menghantar kesemua 150,000 unit kepada keluarga miskin dengan serta merta.

“Jika dibuat open tender tetapi kosnya didapati sehingga 30 peratus lebih tinggi pun, ia bermaksud bajet hanya akan naik RM45 juta dari RM150 juta ke RM195 juta. Masih berbaloi.(Ada kemungkinan kos akan kurang dari RM150 juta pun jika dibuat open tender)

“Apakah kenaikan kos RM45 juta ini apabila dibandingkan dengan nilai untuk masa depan 150,000 murid miskin? tempelak Najib.

Topik Hangat

Kontroversi SMK Puncak Alam, KPM Serah Kepada Polis

CYBERJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung beberapa insiden membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA). SMKPA menjadi tumpuan...

Tel Aviv Dihujani 80 Roket Ketika Gaza Kebumikan 26 Mangsa Kekejaman Israel (VIDEO)

CYBERJAYA - Kota Tel Aviv di Israel dihujani sekitar 80 tembakan roket yang dilancarkan dari Tebing Gaza bagi membalas kekejaman Israel ke atasa...

Israel Arah Serang Pegawai Hamas Di Iran, Turki, Qatar dan Malaysia?

TEL AVIV - Kepimpinan Israel didakwa mengarahkan ejen perisikan negaranya iaitu Shin Bet dan Mossad untuk membunuh pegawai tertinggi Hamas di dalam dan luar...

Berita Berkaitan

‘Hanya Vaksin Pfizer-BioNTech Sesuai Untuk Ibu Mengandung’ – Khairy

KUALA LUMPUR: Hanya vaksin Pfizer-BioNTech akan diberikan kepada ibu mengandung, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar. Beliau memberitahu, vaksin akan...

COVID-19: Malaysia Rekod Kes Kematian Tertinggi

KUALA LUMPUR: Malaysia merekodkan angka kematian baharu COVID-19 tertinggi hari ini dengan 45 kematian, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian akibat virus itu setakat ini...

Agong, Permaisuri Berkenan Tunai Solat Hajat Untuk Palestin

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan menunaikan...