Pekerja Asing Jadi Kluster ‘Bom Jangka’ Di Singapura

Muhyiddin arah bina dewan bernilai RM35 juta di Pagoh?

CYBERJAYA: Satu salinan surat kepada Ketua Pengarah Kerja Raya (KPKR), Datuk Ir Mohamad Zulkefly Sulaiman tular di media sosial. Surat bertarikh 11 Januari 2021 dan...

Dobi layan diri, kedai cermin mata dibenar beroperasi – Nanta

PUTRAJAYA, 16 Jan -- Kerajaan telah meneliti semula dan bersetuju bahawa terdapat keperluan bagi kedai cermin mata dan dobi layan diri, dalam kawasan dikenakan...

Sukarelawan MyRaudah Anjur Misi Bantuan Banjir Di Pahang

JERANTUT : Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) MyRaudah menggerakkan para sukarelawannya seramai 40 orang untuk membantu mereka yang terjejas akibat bencana banjir di negeri Pahang. Para...

PKP: Hukuman remaja hantar pulang mayat kekasih dinaikkan kepada RM1,000

KUANTAN: Mahkamah Tinggi di sini hari ini menaikkan denda RM100 kepada RM1,000 terhadap seorang remaja lelaki kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan keluar...

Polis keluarkan kompaun kepada penganjur pemberian ayam beku percuma di Putrajaya

PUTRAJAYA: Pihak polis telah mengeluarkan kompaun kepada penganjur program pengedaran ayam beku percuma secara pandu lalu kerana menganjurkan program itu tanpa kelulusan pihak berkuasa. Ketua...

LEBIH 12 minggu telah berlalu sejak Singapura melaporkan kes pertama jangkitan Covid-19 pada 23 Januari lepas melibatkan seorang warga China berusia 66 tahun yang datang ke negara itu tiga hari sebelumnya.

Pada awalnya, status Singapura sebagai negara pulau kecil kelihatan di landasan terbaik apabila ia mampu membendung gelombang awal kes Covid-19 dengan menjalankan kuarantin dan pengesanan kontak bagi memastikan individu yang mungkin terkena jangkitan diasingkan.

Namun panas yang disangka hingga ke petang akhirnya hujan pada tengah hari.

Singapura kini dilanda gelombang kedua Covid-19 yang lebih dahsyat apabila mencatatkan rekod kenaikan mendadak lebih 1,400 kes dalam sehari pada Isnin lalu menjadikan jumlah keseluruhan kes positif lebih 9,000 kes setakat ini.

Meskipun di negara lain yang teruk terjejas seperti barat Eropah dan Amerika Syarikat (AS) terdapat ribuan kes positif yang direkodkan setiap hari, namun bagi Singapura yang dihuni 5.7 juta penduduk dengan kawasan seluas kira-kira 700 kilometer persegi, iaitu lebih kecil berbanding bandar New York, angka tersebut amat signifikan.

Di mana silapnya hinggakan Singapura kini menjadi negara Asia Tenggara dengan jumlah kes tertinggi Covid-19?

Sehingga April, Singapura kelihatan berjaya mengatasi penularan virus maut itu, namun akibat buruk terpaksa ditanggung apabila kerajaan terlepas pandang kluster melibatkan pekerja asing terutamanya dari Asia Selatan yang tinggal di asrama sempit dan penuh sesak.

**media[688956]**
Kluster pekerja asing itu didakwa terlepas daripada menjalani ujian saringan pada peringkat awal dan akibatnya kini beberapa asrama telah dikuarantin dan kerajaan mempertingkatkan ujian saringan terhadap semua pekerja.

Tidak dapat dipastikan sama ada jangkitan berasal daripada pekerja asing yang datang dari luar atau virus terbabit telah lama berada dalam kalangan mereka.

Pekerja asing

Apa yang jelas, keadaan tempat tinggal pekerja asing terbabit tidak memungkinkan langkah penjarakkan sosial atau kuarantin dilakukan.

“Asrama tersebut umpama bom jangka yang menunggu masa untuk meletup,” kata seorang peguam Singapura dan bekas diplomat, Tommy Koh sambil menambah setiap bilik asrama dihuni kira-kira 12 orang pekerja.

Sejak kenaikan mendadak kes Covid-19, Singapura melaksanakan apa yang dipanggil sebagai circuit breaker (pemutus litar), satu sekatan baharu yang disertakan hukuman keras bertujuan untuk menyekat gelombang kes baharu.

Menjawab persoalan adakah Malaysia juga berpotensi mengalami situasi sama seperti di Singapura, pakar virologi, Profesor Dr Sazaly Abu Bakar berkata, tidak mustahil apa yang berlaku di Singapura terjadi di Malaysia sekiranya negara tidak mengambil iktibar daripada kejadian tersebut.

“Apa yang berlaku di Singapura kemungkinan disebabkan terlepas pandang kluster dalam komuniti yang boleh membawa jangkitan,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Menurut Dr Sazaly yang juga Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Berjangkit Tropika, Universiti Malaya, seharusnya tidak berlaku blind spot terhadap komuniti pekerja asing kerana mereka juga berpotensi menularkan jangkitan.

**media[688944]**
“Komuniti ini tidak akan segera mendapatkan rawatan terutama mereka yang tidak mempunyai dokumen sah kerana bimbang ditahan. Oleh itu ujian seharusnya dilakukan secara menyeluruh bagi memastikan tiada yang terlepas pandang.

“Di sinilah kepentingan melakukan saringan secara besar-besaran sepertimana yang dilakukan di Korea Selatan. Ia bagi membolehkan kita mengetahui data sebenar jangkitan,” katanya.

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Doktor-Doktor Islam Malaysia, Datuk Dr Ahmad Shukri Ismail turut bersetuju Malaysia mungkin menerima nasib sama sekiranya tidak mengambil langkah sewajarnya bagi membendung penularan Covid-19.

“Kita perlu memberi tumpuan kepada kelompok yang baru pulang dari luar negara, pastikan mereka tidak terlepas daripada menjalani saringan.

“Selain itu lubang-lubang penyeludupan perlu dijaga rapi bagi mengelakkan kemasukan warga asing yang mungkin membawa jangkitan.

**media[688955]**
“Menyentuh tentang pekerja asing di negara kita, majikan harus bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pekerja masing-masing.

“Sekiranya berlaku kes jangkitan majikan harus memaklumkan pihak berkuasa dengan segera dan membawa pekerja mendapatkan rawatan selain memaklumkan pihak kedutaan untuk tindakan lanjut.

“Kita masih belum boleh bersenang-senang meskipun kes jangkitan menunjukkan penurunan. Sebaliknya kita perlu mempertingkatkan usaha agar apa yang berlaku di Singapura tidak berlaku di Malaysia,“ katanya

Sinar Harian

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Topik Hangat

Henti hangatkan isu kartel daging haram

Oleh: RAMLY HASSAN ISU kartel daging haram menjadi topik hangat perbincangan masyarakat ketika ini. Bukan sahaja ia diperkatakan oleh jabatan netizen sebaliknya, isu tersebut kini...

Keluar Wang i-Sinar, lelaki bina 11 bonggol atas jalan

Lelaki bina 11 bonggol atas jalan mohon maaf Besut: Seorang lelaki yang menimbulkan kekecohan di daerah ini kerana membina 11 bonggol di atas jalan di...

Dr Mahathir sedia kerjasama dengan UMNO dengan satu syarat

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menyatakan keterbukaannya untuk menjalin kerjasama dengan bekas parti yang dipimpinnya iaitu UMNO...

Berita Berkaitan

Muhyiddin arah bina dewan bernilai RM35 juta di Pagoh?

CYBERJAYA: Satu salinan surat kepada Ketua Pengarah Kerja Raya (KPKR), Datuk Ir Mohamad Zulkefly Sulaiman tular di media sosial. Surat bertarikh 11 Januari 2021 dan...

Dobi layan diri, kedai cermin mata dibenar beroperasi – Nanta

PUTRAJAYA, 16 Jan -- Kerajaan telah meneliti semula dan bersetuju bahawa terdapat keperluan bagi kedai cermin mata dan dobi layan diri, dalam kawasan dikenakan...

Sukarelawan MyRaudah Anjur Misi Bantuan Banjir Di Pahang

JERANTUT : Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) MyRaudah menggerakkan para sukarelawannya seramai 40 orang untuk membantu mereka yang terjejas akibat bencana banjir di negeri Pahang. Para...