Melayu Bongok Yang Percaya PAS Pejuang Islam, Bangang – Siti Kasim

- Advertisement -

Cyberjaya – Peguam dan aktivis Siti Zabedah Kasim menyifatkan orang Melayu yang percaya parti PAS sebagai pejuang Islam sebagai bongok dan bangang.

Dia yang lebih dikenali dengan panggilan Siti Kassim turut menyifatkan hasrat PAS dalam isu Rang Undang-Undang Persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) atau RUU 355 adalah untuk menaikkan imej pemimpin parti itu.

“Nampak tak Melayu oiii, muslihat parti PIS ni? Ko ingat dia cadangkan nak naik hukuman Mahkamah Syariah pasal nak memperkasakan Islam ke?

“Nak memperkasakan dia oranglah. Nak tunjuk dia oranglah pejuang Islam. Yang Melayu bongok dok percaya, kena tipu bulat-bulat. Bangang,” katanya.

Dia berkata demikian melalui satu muatnaik di laman Facebook pada Ahad, ketika mengulas kenyataan pembikin filem, Norhayati Kaprawi.

Terdahulu Norhayati mendakwa perjuangan menteri dari PAS berhubung RUU 335 hanya untuk menaikkan hukuman dan kadar denda berbanding sebelum ini.

“Ini yang Menteri pejuang RUU 355 itu perjuangkan:

i) Penjara maksima 3 tahun dinaikkan kepada kepada Penjara maksima 30 tahun.

ii) Denda maksima RM5,000 dinaikkan pada maksima RM100,000.00.

iii) Sebatan maksima 6 kali kepada Sebatan maksima 100 kali.

“Tapi bila kat diaorang sendiri, dia mahu hukuman seringan-ringannya. (Itu pun lepas dah jenuh cari akal nak elak dari dihukum),” sindirnya berhubung kenyataan seorang menteri dari PAS yang di katakan melanggar prosedur operasi standard (SOP) berkaitan Covid-19.

Terdahulu Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Dr Khairuddin Aman Razali memohon maaf atas kesilapannya itu.

Ekoran itu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengenakan kompaun sebanyak RM1,000 terhadap Khairuddin kerana gagal mematuhi peraturan berkaitan pencegahan Covid-19.

Dalam kenyataan medianya Khairuddin turut menyatakan hasrat untuk memulangkan empat bulan gajinya sebagai menteri. – SuaraTV

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat