Presiden baharu Taiwan desak China hentikan ancaman

- Advertisement -

TAIPEI – Presiden Taiwan, Lai Ching-te, meminta China untuk menghentikan ancaman ketenteraan dan politiknya, dengan mengatakan dalam ucapan perasmiannya, bahawa keamanan adalah satu-satunya pilihan dan Beijing harus menghormati pilihan rakyat Taiwan.

Lai, yang berucap di hadapan orang ramai di luar pejabat presiden era penjajahan Jepun di tengah Taipei, mengulangi seruan untuk berbincang dengan China, yang melihat menuntut Taiwan sebagai wilayahnya sendiri dan tidak pernah menolak penggunaan kekerasan untuk membawanya di bawah kawalan Beijing.

Tiada reaksi segera dari China, yang berulang kali memanggil Lai sebagai “pemisah” yang berisiko mencetuskan perang menjelang pemilihannya pada Januari lalu.

Sejak kemenangan Lai, China telah meningkatkan aktiviti angkatan udara dan tentera laut yang kerap berhampiran pulau itu bagi memberi tekanan kepada negara tersebut Taiwan.

Lai, yang mengambil alih daripada Tsai Ing-wen setelah berkhidmat sebagai naib presidennya selama empat tahun yang lalu, berkata rakyat harus realistis tentang ancaman tersebut dan Taiwan harus menunjukkan tekadnya untuk mempertahankan diri.

“Warga sekalian, kita mempunyai ideal untuk mengejar keamanan, tetapi kita tidak boleh berilusi,” katanya. “Sebelum China berhenti menggunakan kekerasan untuk menyerang Taiwan, warga mesti memahami ini: Walaupun kita menerima semua tuntutan China dan melepaskan kedaulatan kita, keinginan China untuk menggabungkan Taiwan tidak akan hilang.”

Lai menerima tepukan gemuruh selepas mengulangi bahawa Republik China – nama rasmi Taiwan – dan Republik Rakyat China “tidak saling tunduk antara satu sama lain”, satu pendirian yang juga diambil oleh Tsai.

Kementerian pertahanan Taiwan, dalam laporan hariannya pada hari Isnin mengenai aktiviti ketenteraan China dalam 24 jam sebelumnya, mengatakan enam pesawat China telah melintasi garis median Selat Taiwan, yang sebelumnya berfungsi sebagai sempadan tidak rasmi tidak diiktiraf China.

Sekurang-kurangnya salah satu pesawat tersebut berada dalam jarak 43 batu nautika (80 km) dari bandar pelabuhan utara Taiwan, Keelung, menurut peta yang disediakan oleh kementerian tersebut.

Hadir dalam majlis itu adalah bekas pegawai A.S. yang dihantar oleh Presiden Joe Biden, ahli parlimen dari negara termasuk Jepun, Jerman dan Kanada, serta pemimpin dari beberapa daripada 12 negara yang masih mengekalkan hubungan diplomatik rasmi dengan Taiwan, seperti Presiden Paraguay Santiago Pena.

Setiausaha Negara A.S. Antony Blinken mengucapkan tahniah kepada Lai, dengan mengatakan Amerika Syarikat menantikan untuk bekerjasama dengannya “untuk memajukan kepentingan dan nilai bersama kita, memperdalam hubungan tidak rasmi kita yang lama, dan mengekalkan keamanan dan kestabilan di seluruh Selat Taiwan.”

JET PEJUANG DAN NYANYIAN BERSAMA

Jet pejuang Taiwan terbang dalam formasi di atas Taipei selepas ucapan Lai.

Pada akhir majlis, Lai dan Naib Presiden Hsiao Bi-khim, bekas duta de facto Taiwan ke Amerika Syarikat, memimpin orang ramai menyanyi bersama lagu-lagu pop sambil menari di atas pentas bersama para penghibur lain.

Lai memakai tali leher berwarna ungu, yang mewakili rama-rama yang berasal dari Taiwan, dan pin kuning pada lapelnya bunga mustard, tumbuhan yang biasa di ladang-ladang di seluruh pulau itu.

Dia menerima meterai yang melambangkan kuasa presidennya daripada speaker parlimen, termasuk meterai Republik China dan meterai kehormatan, kedua-duanya dibawa ke Taiwan selepas kerajaan Republikan melarikan diri ke Taiwan pada tahun 1949 selepas kalah dalam perang saudara China kepada Komunis pimpinan Mao Zedong.

Pada lewat hari Ahad, akhbar yang disokong negara China, Global Times, mengatakan Lai mungkin menjadi “semakin provokatif” setelah dia memegang jawatan.

“Jadi dalam jangka panjang, keadaan hubungan rentas selat tidak akan optimis,” katanya dalam ulasan dalam talian.

Cabaran domestik Lai juga besar, memandangkan Parti Progresif Demokratik (DPP) yang dipimpinnya kehilangan majoriti parlimen dalam pilihan raya Januari.

Pada hari Jumaat, ahli parlimen bergaduh, tolak-menolak dan menjerit antara satu sama lain dalam pertikaian sengit mengenai pembaharuan parlimen yang didesak oleh pihak pembangkang. -REUTERS

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat