Kerana Sumbangan, Kluster Kobis Bakal Wujud Kata Chegubard

Kuala Lumpur – Bekas Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Badrul Hisham Shaharin membidas sikap tidak bertanggungjawab PKR Inanam yang membenarkan orang ramai berkumpul tanpa sebarang kawal ketika menyampaikan sumbangan baru-baru ini.

Badrul atau lebih dikenali sebagai CheguBard berkata, program sumbangan 1 biji kobis untuk 1 keluarga yang dianjurkan parti itu bakal menyebabkan negara berdepan dengan masalah yang lebih besar.

“Bukan kita nak halang atau sekat parti politik untuk beri sumbangan tapi bila mereka buat perangai macam ini (beri sumbangan tanpa kaedah yang sepatutnya) orang ramai berkumpul dah macam pilihanraya.

“Masalahnya kalau dalam ramai-ramai yang datang itu, ada seorang sahaja pembawa virus (Covid-19) maka sudah pasti ia akan tersebar dan tidak mustahil masyarakat Sabah dan negara bakal dikejutkan dengan satu lagi kumpulan pembawa virus yang baharu iaitu ‘kluster kobis,” katanya ketika dihubungi SuaraTV sebentar tadi.

Terdahulu Chegubard melalui laman Facebook memuatnaik beberapa keping yang memaparkan masyarakat Inanam berhimpun dalam jumlah yang ramai bagi mendapatkan sumbangan sebiji kobis.

Beliau seterusnya berkata tidak salah sekiranya ada mana-mana pihak ingin memberikan sumbangan kepada mereka yang memerlukan.

Namun perlu ada pengawasan dan kawalan dari pihak berkuasa bagi mengelakkan masalah yang lebih besar melanda.

“Sepatutnya pihak berkuasa seperti polis dan tentera dimaklumkan dan diminta untuk membantu agar kawalan dapat dilakukan.

“Atau sumbangan yang ingin diberikan itu dihantar terus ke rumah setiap penerima bagi mencegah sebarang kemungkinan tersebarnya virus Covid-19.

“Kita kena sedar, PKP yang dilaksanakan ini bertujuan untuk memutuskan rangkaian virus dan bukan sebaliknya,” tegasnya lagi.

Pihak penganjur sehingga kini gagal untuk dihubungi bagi mendapatkan maklumbalas berhubung kejadian tersebut. – SuaraTV

Advertisment

Topik Hangat

Biro Politik UMNO Putus Beri Notis Masa 14 Hari Sidang Parlimen

(kemaskini 12.30 a.m) KUALA LUMPUR - Biro Politik UMNO yang mengadakan mesyuarat sebentar tadi membuat keputusan memberi notis  14 hari kepada kerajaan agar memanggil sidang...

Ada Gerakan Baharu Dari UMNO Untuk Sokong Anwar?

CYBERJAYA - Elit politik UMNO petang semalam gempar dengan pendedahan satu akaun twitter yang mendakwa ada gerakan terbaharu dari UMNO untuk menyokong Datuk Seri...

SD Bukan Sokong Hisham TPM, Cuma Elak Kami Kena Jual – Ahli Parlimen UMNO

CYBERJAYA: 29 orang Ahli Parlimen Barisan Nasional bertindak menandatangani Akuan Berkanun (SD) memberi mandat kepada Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien sebagai...

Berita Berkaitan

Pemalsuan Surat Pejabat Bendahari BN Wajar Disiasat – SU Akhbar

KUALA LUMPUR: Pemalsuan dokumen dan tandatangan Bendahari Agung Barisan Nasional (BN) yang tersebar di media sosial wajar disiasat dan diambil tindakan tegas oleh Polis...

“Tak boleh patah hujah kata cerita kartun”- Nazri bidas Zahid

KUALA LUMPUR - Serang menyerang hujah antara Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Nazri Aziz dan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi nampaknya...

Zahid kalau bab pemilihan UMNO dia buat-buat tak dengar – Nazri

KUALA LUMPUR - Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mendesak agar sidang Parlimen diadakan segera, namun tidak mengendahkan desakan agar UMNO mengadakan pemilihan...