99 Peratus Bayaran Balik AirAsia Selesai – Tony Fernandes

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – AirAsia Aviation Group Ltd (AAAGL), cabang penerbangan Capital A menegaskan komitmennya untuk menyelesaikan semua permintaan bayaran balik akibat pandemik, secepat mungkin.

Syarikat penerbangan di bawah AAAGL dalam kenyataan hari ini berkata, mereka telah menyelesaikan hampir 99 peratus daripada pertanyaan pelanggan berkenaan bayaran balik dan akan berusaha untuk menyelesaikan baki 0.8 peratus dalam masa terdekat.

Syarikat penerbangan jarak sederhana dan jarak jauh AirAsia X (AAX) dan Thai AirAsia X (TAAX) turut mempunyai rancangan kukuh untuk membuat bayaran balik kepada semua pelanggan yang terkesan sejak dua tahun lepas berikutan COVID-19, dalam beberapa bulan akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Capital A, Tan Sri Tony Fernandes, berkata syarikat penerbangan AirAsia telah membuat bayaran balik kepada hampir semua pelanggan yang terjejas.

“Kini, sekatan perjalanan telah mula dilonggarkan secara berperingkat di beberapa pasaran utama kami dan kami melihat ramai pelanggan telah memanfaatkan akaun kredit mereka untuk kembali terbang bersama kami.

“AAX berdepan dengan situasi yang lebih sukar berikutan penutupan sempadan antarabangsa, menyebabkan mereka tidak dapat beroperasi sepenuhnya serta terpaksa bergantung dengan aliran tunai yang terhad sepanjang tempoh itu.

“Bagaimanapun, kini mereka telah kembali beroperasi dan telah mula membuat bayaran balik kepada pelanggan yang terkesan menerusi baucar perjalanan bersamaan nilai tempahan yang dibuat,” katanya memetik Bernama pada Jumaat.

Menurut kenyataan itu, TAAX juga turut terkesan dengan pandemik dan sedang bekerja keras untuk menyelesaikan semua hutang yang tertunggak kepada pelanggan melalui bayaran balik dan pemberian kredit.

Sehingga kini, majoriti daripada semua pelanggan yang terjejas telah menerima baucar perjalanan mereka, membabitkan lebih 155,000.

AAAGL menyasarkan untuk menyelesaikan baki baucar perjalanan sebanyak 30 peratus lagi dalam beberapa minggu akan datang, menurut kenyataan itu.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,278FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat