GRS yakin kekal memerintah, tak tergugat hasrat Bersatu rampas Sabah

- Advertisement -

KOTA KINABALU – Peningkatan jumlah keahlian Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) dalam masa yang singkat memberi keyakinan untuk Gabungan Rakyat Sabah (GRS) kekal memerintah di Sabah pada pilihan raya akan datang.

Maka, sebarang kenyataan daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah ingin merampas semula pemerintahan di negeri ini hanya sekadar cakap-cakap politik.

Demikian kata Presiden Gagasan Rakyat, Datuk Seri Hajiji Noor selepas mempengerusikan mesyuarat Ahli Majlis Tertinggi (AMT) parti itu petang tadi.

“Kita tidak tergugat. Kalau tengok daripada keahlian, sambutan terhadap Gagasan Rakyat cukup hebat di Sabah.

“Bayangkan kalau kita dapat 300,000 ahli dalam beberapa bulan setelah ditubuhkan (pada Februari). Jadi, biasalah parti-parti politik ini, ada yang cakap lebih-lebih sikit untuk meyakinkan rakyat tapi, biar rakyat menentukan,” katanya semasa mengulas tentang kenyataan Setiausaha Bersatu Sabah, Abdul Kadir Damsal.

Pengerusi GRS itu berkata, keyakinan Bersatu untuk merampas Sabah adalah satu cita-cita besar.

“Itu cita-cita besar mereka, biarkan mereka jadi, kita tunggu sahaja nanti,” katanya.

Sebelum ini, Abdul Kadir menyatakan Bersatu yakin mampu merampas semula Sabah yang hilang akibat pengkhianatan yang berlaku pada tahun lalu semasa Hajiji dan pemimpin Bersatu lain keluar parti secara beramai-ramai.

Keyakinan itu timbul selepas melihat sokongan yang diterima Perikatan Nasional (PN) dalam pilihan raya di enam negeri di Semenanjung sebelum ini.

Mengenai mesyuarat berkenaan, Ketua Menteri Sabah itu berkata, AMT memutuskan untuk mengadakan mesyuarat di peringkat bahagian dan 73 cawangan di Sabah bermula pada 23 hingga 15 Oktober ini.

Jelas beliau, mesyuarat perhimpunan agung yang pertama akan diadakan pada 14 November ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC).

Malah katanya, Gagasan Rakyat turut menubuhkan bahagian baharu di Labuan yang diketuai oleh Ketua Penaja Gagasan Rakyat, Rosli Awang Damit.

Setakat ini, GRS dianggotai oleh tujuh gabungan parti tempatan iaitu Gagasan Rakyat, Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Parti Maju Sabah (SAPP), Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO), Parti Harapan Rakyat Sabah (PHRS) dan Parti Liberal Demokratik (LDP). – Utusan

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat