Usul Hubungan Dengan PAS Dan Bersatu Dibincang Dalam Perhimpunan Agung UMNO

KUALA LUMPUR – Usul mempertahan kerjasama dengan PAS dan memutuskan hubungan dengan Bersatu semasa menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15, akan dibawa ke Perhimpunan Agung UMNO 31 Jan ini.

Ketua Penerangan UMNO Shahril Hamdan dalam kenyataannya hari ini berkata, langkah itu bagi membolehkan ia dibahas dan diputuskan di peringkat tertinggi parti, mengikut peruntukan perlembagaan UMNO.

Beliau berkata mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) yang berlangsung malam ini, telah memperhalusi semua usul yang dibangkitkan 189 bahagian UMNO ketika mesyuarat perwakilan masing-masing pada Ahad lepas (3 Jan).

“Antara usul utama yang dibangkitkan oleh majoriti besar UMNO bahagian ialah, mempertahankan hubungan kerjasama dengan PAS melalui Muafakat Nasional mengambil kira sentimen permuafakatan yang telah dibina ketika 22 bulan bersama sebagai pembangkang,” katanya.

Shahril berkata usul lain termasuk memutuskan hubungan dengan parti Bersatu semasa menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Katanya, selain itu, mesyuarat perwakilan bahagian juga menggesa supaya PRU-15 dapat diadakan sebelum berakhir suku pertama 2021, bagi membolehkan mandat baharu diserah kepada rakyat tertakluk keadaan COVID-19.

Shahril berkata mengenai pertukaran jawatan Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), perkara itu sudah mendapat persetujuan lisan presiden-presiden parti komponen dan akan diabsahkan dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN dalam masa terdekat.

Katanya, mesyuarat MT juga memutuskan untuk menambah kekuatan jentera parti daripada negeri-negeri, bagi membantu mangsa banjir termasuk pasca banjir.

“Skuad Sayang Wanita UMNO dan Skuad Sabil Pemuda UMNO telah dan akan digerak serta sebuah pasukan khas UMNO menangani bencana ditubuhkan, untuk menyelaras gerak kerja penyampaian bantuan kepada mangsa banjir,” katanya.

– BERNAMA

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Hakim kelihatan ‘terdorong’ putuskan Najib bersalah – Peguam

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini diberitahu, hakim dalam perbicaraan kes Datuk Seri Najib Razak berkaitan dana SRC International Sdn Bhd, bagaikan 'terdorong' untuk memutuskan...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Berita Berkaitan

Asing Sukan Ikut Kaum, KPM Ambil Tindakan Terhadap Sekolah

KUALA LUMPUR- Tindakan segera dan sewajarnya telah diambil Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) terhadap sebuah sekolah menengah di Johor, yang dikatakan menetapkan syarat sesetengah...

Kereta Terbabas Langgar Pokok, 3 Maut

KUALA LUMPUR: Tiga lelaki maut selepas kereta yang dinaiki mereka terbabas sebelum melanggar sebatang pokok di Jalan Klang Lama di sini pada Ahad. Komander Operasi Kanan,...

Akibat Dendam, Bekas Pegawai Polis Dedah Anggota Terlibat Jenayah Terancang

KUALA LUMPUR: Seorang bekas pegawai polis ditahan kerana dipercayai menjadi dalang memuat naik senarai nama anggota dan pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang didakwa terlibat...