Jika Cina digalak sertai perkhidmatan awam, syarikat swasta pun tak boleh letak syarat kaum

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Sebagai reaksi balas kepada kempen menggalakkan lebih ramai kaum Cina menyertai perkhidmatan awam, Ketua Pemuda Umno, Dr Akmal Saleh juga menggesa kerajaan untuk menghalang mana-mana syarikat swasta negara ini yang mensyaratkan pengambilan pekerja hanya berdasarkan kaum mereka sahaja.

Dalam pada itu, Dr Akmal menegaskan selain kempen menggalakkan penyertaan kaum Cina sahaja, ia juga wajar dikembangkan kepada kaum India dan kaum-kaum lain.

“Bukan galak kepada kaum cina sahaja,ia patut digalakkan kepada kaum India, dan kaum-kaum yang lain juga terutama dalam bidang ketenteraan yang kurang penyertaannya di kalangan bukan Bumiputera.

“Kita minta kerajaan untuk menghalang mana-mana syarikat swasta dalam negara ini yang mensyaratkan untuk mengambil pekerja hanya berdasarkan kaum mereka sahaja ataupun syarat untuk tahu berbahasa selain daripada bahasa Melayu,” cadang Exco Melaka itu.

Tegas beliau, mungkin sudah tiba masanya untuk sistem pendidikan satu aliran dilaksanakan.

Baru-baru ini, memetik laporan Sin Chew Daily kempen menggalakkan lebih ramai kaum Cina untuk menyertai perkhidmatan awam akan diadakan di seluruh negara bermula di Melaka.

Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Chan Ming Kai berkata, kempen itu diadakan berikutan jumlah kaum Cina yang berminat untuk menjadi penjawat awam rendah.

Katanya, semasa kempen itu berlangsung penjawat awam Cina akan berkongsi pengalaman kerja dengan mereka yang berminat untuk menjadi sebahagian daripada kakitangan awam.

“Kempen itu dianjurkan bersama oleh pejabat setiausaha politik Perdana Menteri dan Media Chinese International Limited.

“Ia diadakan di seluruh negara antaranya di Kuantan pada 16 Mac, diikuti Petaling Jaya, Segamat, Muar, Johor Bahru, Pontian, Kluang, Ipoh, Taiping, Teluk Intan, Butterworth dan Kangar.

“Jika tiada apa yang dilakukan, keadaan akan menjadi lebih teruk,” ujarnya.

Tambah beliau, berdasarkan pengambilan terkini penjawat awam oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) seramai 17,386 warga Cina memohon jawatan dan 4,285 telah disenarai pendek untuk temu duga.

“Daripada 4,285 pemohon, 3,708 telah menghadiri temu duga dan 1,634 akhirnya diambil.

“Kadar pengambilan untuk pemohon Cina yang disenarai pendek adalah 44.1 peratus, lebih rendah sedikit daripada India pada 44.2 peratus,”jelasnya.

Beliau memberitahu, bagaimanapun, ia jauh lebih tinggi daripada kadar pengambilan orang Melayu iaitu 13.8 peratus.

“Pada masa ini, jawatan tertinggi yang disandang oleh orang Cina dalam perkhidmatan awam ialah Chua Choon Hwa, Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik), Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat.

“Bekas ketua polis Pulau Pinang, Datuk Khaw Kok Chin yang baru dinaikkan pangkat sebagai pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman adalah seorang lagi warga China yang memegang jawatan kanan awam,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat