Johor Harap Bajet 2023 Tumpu Perkasa Belia, Sukan – Mohd Hairi

- Advertisement -

MERSING – Johor berharap Bajet 2023 yang dijadual dibentang Jumaat ini akan memberi tumpuan kepada pembangunan belia dan memperkasakan sukan selain bersifat holistik sekali gus memberi manfaat kepada kira-kira 2.2 juta golongan muda di negeri itu.

Exco Belia, Sukan, Pembangunan Usahawan, Koperasi dan Sumber Manusia negeri, Mohd Hairi Mad Shah berkata, peruntukan yang lebih besar bagi pembangunan belia dan sukan di negeri juga akan dapat membuktikan golongan muda tidak dipinggirkan.

“Kita tunggu dan saya sudah berbisik kepada Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu memohon supaya peruntukan belia dan sukan di Johor (dapat) dipertingkatkan untuk tahun depan,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas merasmikan Mersing Fun Run anjuran Ikatan Anak Mersing (IAM) di Dataran Mahkota pada Sabtu yang turut dihadiri Presiden IAM, Muhammad Syukri Ibrahim.

Mengenai Mersing Fun Run atau larian ria yang berkonsepkan pelancongan pendidikan itu, Mohd Hairi mencadangkan supaya program itu dapat diteruskan selain dijadikan sebagai acara tahunan bagi daerah Mersing yang mempunyai pelbagai destinasi tumpuan pelancong.

Sementara itu, Muhammad Syukri berkata, program bagi mempromosikan Mersing sebagai daerah pelancongan itu berjaya menarik lebih 1,000 penyertaan dari pelbagai latar belakang.

Beliau berkata pelbagai aktiviti diadakan termasuk memberi informasi mengenai kepentingan menjaga kebersihan pulau, pantai dan hidupan air, pertunjukan tarian zapin dan persembahan masyarakat Orang Asli dari Kampung Punan di sini bagi memperagakan pakaian tradisional mereka. – Bernama

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,481FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat