Banggalah guna bahasa Melayu, PM tegur GLC utamakan bahasa Inggeris

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, menegur agensi kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan swasta di negara ini kerana lebih mengutamakan Bahasa Inggeris dalam majlis, mesyuarat, persidangan, projek dan produk mereka.

Sehubungan itu, Perdana Menteri meminta supaya Bahasa Melayu digunakan dalam program yang dianjurkan dengan meluas selepas ini.

Namun beliau berkata, adalah menjadi peranan kita sebagai rakyat Malaysia untuk memastikan Bahasa Melayu terus berkembang.

“Ketika ini, sudah menjadi trend untuk tidak menggunakan Bahasa Melayu dalam program swasta, malah GLC dan agensi kerajaan.

“Mesyuarat agensi dan GLC juga menggunakan Bahasa Inggeris. Malah, penggunaan nama syarikat, projek perumahan dan jenama produk kini menjadi lumrah dengan tidak juga menggunakan Bahasa Melayu.

“Saya berharap setiap persidangan, mesyuarat dan lain-lain mesti menggunakan Bahasa Melayu selepas ini. Siapa lagi boleh mengangkat Bahasa Melayu melainkan kita sendiri,” katanya ketika merasmikan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 2021, di Dewan Sultan Iskandar Universiti Teknologi Malaysia (UTM), di Johor Bahru, malam tadi.

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad dan Naib Canselor UTM, Datuk Prof Dr Ahmad Fauzi Ismail.

PABM 2021 mengumpulkan 78 peserta dari 36 negara melalui tiga kategori dipertandingkan iaitu Pelajar Antarabangsa, Alam Melayu dan Pelajar Antarabangsa yang telah menetap di Malaysia.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, kerajaan juga komited untuk memastikan dasar-dasar yang digubal menyokong usaha pemartabatan Bahasa Melayu.

“Kita mahu mengulangi sejarah kegemilangan bahasa Melayu, dengan menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengungkap ilmu dan bahasa antarabangsa abad ke-21.

“Untuk itu, kerajaan sangat menggalakkan pelaksanaan program danaktiviti kebahasaan dan kesusasteraan yang dapat menyemarakkan lagi roh kecintaan terhadap bahasa Melayu.

“Malah, Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67(Akta 32) turut menyatakan bahawa bahasa kebangsaan hendaklah digunakan bagi maksud urusan rasmi.

“Dalam konteks sektor awam secara keseluruhannya pula,pemerkasaan penggunaan bahasa kebangsaan dalam perkhidmatan awam digariskan melalui PekelilingPerkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2020 oleh JabatanPerkhidmatan Awam (JPA),” katanya memetik Harian Metro.

Perdana Menteri berkata, pada masa ini terdapat lebih 6,000 bahasa yang masih diguna pakai, akan tetapi hanya 20 bahasa sahaja yang dikategori dan diberi taraf bahasa rasmi.

Katanya, dalam konteks ini, kita wajar berasa bangga kerana bahasa Melayu adalah salah satu daripada 20 bahasa itu, dan menduduki tangga ke-10 bahasa paling popular penggunaannya di dunia.

“Sebagai Keluarga Malaysia dan empunya bahasa ibunda ini, kita harus berasa bangga kerana di celah-celah ruang penguasaan teguh bahasa Inggeris, bahasa Melayu tetap ampuh mencorak ritma yang tersendiri dan sentiasa mekar dipersada tamadun dunia,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,613FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat