RIM memberi penghormatan kepada pengiat seni di majlis ‘Sumbangan Rahmah Industri Muzik 2024’

- Advertisement -

Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) bersama Public Performance Malaysia (PPM) telah meraikan penggiat seni undustri muzik tempatan di satu majlis sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri,

Majlis ini adalah untuk memberi sokongan kepada mereka yang menghadapi carbaran kewangan dan kesihatan setelah memberi bakti sepanjang perjalanan mereka di dalam industri muzik tempatan.

Dalam kenyataannya, Rosmin Hashim, Pengerusi RIM dan PPM melahirkan rasa terima kasih di atas sokongan yang diterima terhadap program amal ‘Sumbangan Rahmah Industri Muzik’ yang dilancarkan pada 31 Mei 2023.

Program amal ini, pengembangan daripada inisiatif bantuan Dana Kecemasan RIM dan disokong oleh Public Performance Malaysia (PPM), Organisasi Pengurusan Kolektif (CMO) tertua di Malaysia menyediakan peruntukkan tahunan sebanyak RM100,000 untuk membantu penggiat industri muzik yang menghadapi masalah kewangan dan kesihatan.

“Program amal ‘Sumbangan Rahmah Industri Muzik’ ini bertujuan untuk menyokong Kerajaan Perpaduan dengan inisiatif Negara Madani bagi mengurangkan beban kos sara hidup yang dihadapi oleh rakyat termasuk penggiat industri muzik. Setakat ini, sejumlah 48 penggiat industri muzik tempatan telah mendapat manfaat daripada program amal SRIM dan Dana Kecemasan RIM”, kata Rosmin.

Dia menambah bahawa “program amal SRIM boleh memanfaatkan semua penggiat industri muzik daripada penyanyi, pemuzik, pencipta lagu, pegawai perhubungan awam syarikat rakaman sehinggalah wartawan hiburan yang kesemuanya memainkan peranan penting dalam pembangunan industri muzik tempatan.

Dengan penganjuran SRIM 2024 malam ini, kami meneruskan usaha kami untuk menyediakan bantuan yang amat diperlukan oleh penggiat industri muzik tempatan yang layak bagi meringankan beban mereka. Kami juga amat berbesar hati kerana YB Datuk Armizan bin Mohd Ali, Menteri KPDN dapat merasmikan majlis malam ini, menunjukkan komitmen kerajaan menyokong inisiatif yang bertujuan meringankan kesusahan yang dihadapi rakyat termasuk penggiat industri muzik tempatan”.

Antara acara kemuncak majlis adalah pengiktirafan 21 penerima yang layak terdiri daripada pencipta lagu, penghibur, kakitangan syarikat rakaman dan wartawan hiburan yang mengalami kesusahan. Penggiat industri muzik tempatan yang layak berikut telah diiktiraf atas perkhidmatan mereka yang lama dan sumbangan besar mereka kepada industri muzik tempatan:

 1. Roy Rauzan – Penyanyi
 2. Fredo (Flybaits) – Penyanyi
 3. Shuib (Freedom) – Pemuzik
 4. Nas Ahmad (Melodi) – Wartawan Hiburan TV
 5. Isma Aliff – Penyanyi
 6. Azman Warren – Penyanyi
 7. Lord Lokman – Komposer
 8. Raja Zainal (Bumiputra Rockers) – Pemuzik
 9. Cico Harahap – Penyanyi
 10. Abass Abu Bakar (Mamu) – Komposer
 11. Rohani – Penyanyi
 12. To’ki – Penyanyi/Komposer
 13. Mel (Wings) – Penyanyi
 14. Dwan (Harian Metro) – Wartawan Hiburan
 15. Rosmansah (Manpare) – Pemuzik
 16. Rina Baharin – Pegawai Perhubungan Awam Syarikat Rakaman
 17. Zydee (One Nation Emcees) – Penyanyi
 18. Jessy – Penyanyi
 19. Sariah Idris – Pegawai Perhubungan Awam Syarikat Rakaman
 20. Iskandar (Spring) – Pemuzik
 21. Huzz Kamaludin (URTV) – Wartawan Hiburan

Pengiktirafan istimewa turut diberikan kepada dua artis tempatan yang cemerlang, Ernie Zakri dan Dolla yang telah mencapai kemajuan besar di pasaran antarabangsa. Baru-baru ini, Ernie Zakri mengungguli carta radio Gen 98.7 FM di Indonesia dengan lagu duetnya “Masing Masing” bersama penyanyi Indonesia, Govinda manakala Dolla baru-baru ini mewakili Malaysia dalam program realiti popular, ‘Show It All’ di Cina. Pencapaian terbaharu mereka menjadi bukti lanjut keupayaan bakat-bakat Malaysia untuk menembusi pasaran serantau dan global.

Dalam ucapannya, Rosmin turut menekankan kepentingan memanjangkan tempoh perlindungan hak cipta kepada 70 tahun atau lebih bagi membolehkan pemegang hak memperoleh royalti untuk tempoh yang lebih lama dan selaras dengan piawaian antarabangsa baharu. Rosmin turut memuji tindakan penguatkuasaan anti cetak rompak kementerian KPDN yang telah membantu industri muzik tempatan mencapai hasil pendapatan tertinggi dalam sejarah pada 2023.

Susulan perasmian majlis oleh Menteri KPDN, tetamu dihiburkan dengan persembahan istimewa oleh artis-artis semasa dan malar hijau seperti Amir Masdi, Ernie Zakri, Dolla, Syamel, Dina dan Xpose, Dato’ Aishah dan Jay Jay.

Butiran program amal ‘Sumbangan Rahmah Industri Muzik’ termasuk kelayakan, kriteria dan borang permohonan boleh didapati di www.rim.org.my/sumbangan-rahmah-application

Untuk maklumat lanjut, layari www.rim.org.my atau ikuti kami di facebook.com/RecordingIndustryMalaysia dan @recordingindustrymalaysia di Instagram.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat