Pemansuhan AP langkah tepat, jamin kelangsungan bekalan makanan – Nanta

- Advertisement -

PUTRAJAYA: Langkah pemansuhan import (AP) untuk bahan makanan adalah bertepatan dengan hasrat menjamin kelangsungan bekalannya dan dijangka mencetuskan lambakan di pasaran, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Beliau berkata langkah itu akan memberi kelebihan kepada pengguna apabila bekalan mudah didapati berbanding keadaan semasa.

“Daya saing di pasaran membabitkan barangan keperluan asas akan lebih kompetitif dan diunjur bakal mencetuskan pengurangan harga mengikut kuantum tertentu, bergantung kepada aspek kualiti dan pembungkusan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Rabu lepas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan berkata kerajaan bersetuju untuk tidak mengenakan AP bagi import sebarang bahan makanan berkuat kuasa serta merta, bagi memastikan bekalan makanan negara mencukupi.

Ia antaranya merangkumi komoditi agromakanan tertentu seperti kubis bulat, kelapa tua biji, ayam (keratan ayam dan ayam bulat) dan susu cair.

Bagaimanapun Nanta berkata pemansuhan AP akan mengambil masa untuk memberi kesan positif kepada pengguna kerana bergantung kepada proses perolehan, pensijilan halal dan pemeriksaan kastam.

“Menyedari hakikat ini, usaha rentas kementerian akan diketengahkan, mencakupi beberapa aspek asas di bawah kawal selia kementerian. Intipatinya akan dibentangkan dalam mesyuarat kabinet esok,” katanya.

Sementara itu Nanta berkata mesyuarat kabinet yang diawalkan esok (23 Mei) amat dialu-alukan kerana bakal menentukan langkah intervensi kerajaan dalam merungkai isu barangan keperluan harian, khususnya ayam.

Katanya langkah intervensi itu harus berteraskan rentas kementerian dan ‘whole of government’ bagi memastikan sebarang usaha penyelesaian tidak dilaksanakan secara bersendirian dan tiada kesinambungan.

Terdahulu, Ismail Sabri mengumumkan mesyuarat kabinet yang diawalkan esok akan membincangkan isu peningkatan kos sara hidup dan penawaran bahan makanan.

Beliau (perdana menteri) berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) serta Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI), masing-masing akan membentangkan laporan berkaitan isu itu, termasuk perancangan jangka pendek dan panjang bagi mengatasinya.

— BERNAMA

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,271FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat