Pegawai Mukhriz Padam Hantaran Bidas Ebit Lew Di FB

- Advertisement -

ALOR SETAR – Tinjauan SuaraTV mendapati Eksekutif Media Menteri Besar Kedah, Mohd Ruslin Abdullah telah memadam hantaran di laman Facebook miliknya berkenaan kritikannya terhadap penceramah terkenal, Ustaz Ebit Lew sebelum ini.

Terdahulu, Mohd Ruslin Abdullah melalui laman Facebook berkata, Ebit Liew sewajarnya memaklumkan kepada mereka dahulu sebelum memberikan sebarang bantuan di negeri itu.

“Duhai Ustaz Ebit, kami tahu tujuan tuan baik dan ikhlas besar ganjarannya membela nasib mereka yang susah dan miskin.

“(Tapi) Ustaz hadir ke kampung kami tanpa tanya kami, tanpa selidik cerita Pak Aq dan anak-anaknya ini.

“Sekarang kami difitnah netizen satu Malaysia. Penduduk kena fitnah, masjid kena fitnah, Zakat Kedah kena fitnah, kerajaan (negeri) kena fitnah, tuan tanah pun kena fitnah angkara kuasa viral sebelah pihak,” tulisnya sebelum dipadam.

 

Seorang pengguna laman Facebook, mengecam tindakan pegawai kepada Menteri Besar Kedah itu yang disifatkannya sebagai punggung kepanasan.

Peace San dalam hantarannya berkata, “awat(kenapa) YB(yang berhormat) selama ini tidak tahukah pasal daif ini? Kenapa nak perlu maklum kalian pula, dah bertahun mereka hidup susah. Bila masyarakat kecam kamu, baru nak panas punggung wahai jutawan?”

Seorang pemilik akaun Facebook bernama Sham, memerli kerajaan negeri kedah, “syarat baru untuk beri sumbangan, bantuan, sedekah jariah kena bagitahu dulu Pejabat Menteri Besar dulu ya?”

Antara lain, netizen juga sempat menyindir dan melabel Ruslin sebagai Budak Minyak 5 Ringgit di laman Facebook.

Semalam, Ustaz Ebit Liew melahirkan rasa sedih melihat kedaifan sebuah keluarga hidup dalam rumah usang yang dipenuhi longgokan sampah.

“Menangis akhirnya sampai Alor Setar. Dah tak boleh tahan hati ini. Berbelas anak-anak duduk dengan atok strok. Bau dan kotor sangat. Anak-anak tak sekolah. Orang Malaysia. Tengok ic semua tadi. Orang sini juga. Sedih hati ini. Tolonglah ya Allah. Bertahun dah begini..hari ini saya dah tak boleh tahan menangis jer.

“Adik ni kata dia nak sekolah. Dia nak solat. Kadang-kadang solat dekat rumah kawan. Menangis tadi adik ni. Saya tanya pakcik takde orang nak bawa pindah ke. Ramai ada datang cakap nak tolong. Belum rezeki kami. Takperlah ustaz. Sedih mereka berlari kenal saya.

“Saya bawa pakcik pindah yer. Nak. Anak-anak bersorak nak pindah. Ustaz, boleh tak ustaz ajar kami jadi baik. Sedih sangat rasa. Boleh ustaz jadi ayah angkat kita orang. Lagi sedih dengar.

“Saya dah call 4 rumah dan pergi tengok. Tapi ramai risau dengar keluarga tu besar. Yerlah saya faham. Hati saya sedih sangat.-SuaraTV

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,558FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat