320 graduan diiktiraf sempena Majlis Konvokesyen CILTM

- Advertisement -

SHAH ALAM — Majlis Konvokesyen The Chartered Institute of Logistics and Transport Malaysia (CILTM) telah diadakan hari ini dengan memberi pengiktirafan kepada graduan tamat pengajian.

Selain itu, CILTM turut mengiktiraf beberapa alumni dari universiti, kolej, dan persatuan profesional Malaysia di seluruh negeri.

Menurut Prof Ts. Dr Muhammad Zaly Shah, CILT membawa manfaat dan kelayakan antarabangsa dengan piawaian daripada organisasi antarabangsa yang telah memegang Piagam Diraja sejak 1926.

“CILTM telah dilantik sebagai Rakan Strategik Kementerian Pendidikan Tinggi dan Badan Peneraju Perindustrian Negara (ILB) bagi Sektor Logistik dan Pengangkutan.

“Ini adalah pelantikan eksklusif oleh Kementerian Pendidikan Tinggi dan Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPS), di bawah Kementerian Sumber Manusia yang bertujuan untuk menyokong aspirasi negara untuk membangun dan meningkatkan kemahiran kecekapan dan keupayaan kakitangan yang bekerja dalam Logistik dan Pengangkutan di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelasnya graduan CILT diiktiraf secara global oleh industri logistik dan pengangkutan di 39 negara komanwel di seluruh dunia.

Seramai 320 graduan menerima keahlian gred MILT, manakala 117 profesional termasuk pegawai kanan Tentera Laut Diraja Malaysia dan Kor Perkhidmatan Diraja, dianugerahkan gred CMILT, dan 27 akan menerima gred FCILT.

Majlis itu disempurnakan oleh Chief Teete Owusu-Nortey, Presiden Pilihan CILT Antarabangsa (2024) dan Ahli Majlis Tertinggi CILTM di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC).

CILT ialah organisasi keahlian global yang terkemuka untuk semua orang yang bekerja dalam rantaian bekalan, logistik dan industri pengangkutan.

Peperiksaan Kelayakan Institut adalah kelayakan pengangkutan profesional dan logistik yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dengan standard pendidikan tinggi.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat