Dewan Baharu PKRC2.0 Dijangka Beroperasi Petang Ini

KUALA LUMPUR: Dewan baharu di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) 2.0 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), Serdang dijangka mula beroperasi petang ini.

Pengarah PKRC2.0, Dr Shahabuddin Ibrahim, berkata persiapan akhir ketika ini giat dijalankan, sebelum lebih 600 pesakit wanita yang juga rakyat tempatan di dewan B, dipindahkan ke kemudahan baharu berkenaan.

Katanya, dewan baharu, D1 itu akan turut menempatkan pesakit kanak-kanak rakyat tempatan supaya mereka lebih selesa dan dapat bersama dengan ibu masing-masing.

“Kita sedang selesaikan sedikit persiapan, sebelum pindahkan pesakit wanita yang sebelum ini di dewan B ke D1.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, kelmarin, dilaporkan berkata kapasiti PKRC2.0 akan ditingkatkan supaya dapat menampung 10,000 pesakit, berbanding 8,000 orang sebelum ini.

Penambahbaikan itu dibuat menerusi pembukaan sebuah lagi dewan, iaitu D1 yang sebelum ini menjadi sebuah universiti, khususnya bagi menampung seisi keluarga disahkan positif dan berada dalam kategori satu serta dua.

Dr Shahabuddin berkata 30 katil akan ditempatkan di ruang tengah dewan B, untuk kegunaan pesakit lebih kritikal, iaitu kategori tiga dan empat.

Beliau berkata, sebanyak 150 katil lagi akan disusun di sekeliling ruang dalam dewan B, bagi menempatkan pesakit ‘step down care’ atau penyusutan tahap penjagaan.

“‘Step down care’ ini membabitkan mereka yang sebelum ini kritikal, iaitu kategori tiga, empat dan lima tetapi didapati mula sembuh dan tahap kesihatan menjadi lebih baik.

“Maka, pesakit sedemikian akan diletakkan di dewan B, malah kemudahan lengkap dari segi peralatan dan tenaga pakar turut disediakan di sana,” katanya.

-BERITA HARIAN

Topik Hangat

Muhyiddin Bakal Gugurkan Semua Menteri UMNO?

CYBERJAYA - Biro Politik Majlis Tertinggi (MT) Bersatu dijangka akan membuat keputusan meminta Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggugurkan semua menteri kabinet dari...

UMNO Perlis terus kerjasama BERSATU/PN pada PRU-15, sanggah MKT

KUALA LUMPUR – Biarpun Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO nekad berpisah dengan BERSATU namun, UMNO Perlis tegar mempertahankan kerjasama bersama Perikatan Nasional (PN) pada...

UMNO lega tidak diharamkan

KUALA LUMPUR- Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan menyatakan parti itu amat berpuas hati dengan keputusan semakan perundangan Mahkamah Persekutuan hari ini. “Syukur kepada...

Berita Berkaitan

Parti Melayu Tak Bermusuh Cuma Pesaing

KUALA LUMPUR - Tan Sri Annuar Musa memberitahu parti-parti Melayu tidak bermusuh sebaliknya wujud kekeliruan yang cuba menyembunyikan musuh politik sebenar. Jelas beliau antara UMNO,...

Tiada Krisis Dalam UMNO – Mahadzir Khalid

PADANG TERAP: Tiada sebarang krisis dalam UMNO apatah lagi dalam kalangan pimpinan parti itu berikutan perbezaan pendirian untuk meneruskan kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia...

Hadi Awang Yakin Rakyat Boleh Nilai Kerajaan Mana Lebih Baik

KUALA LUMPUR: Setelah setahun pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN), Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yakin rakyat boleh menilai kerajaan yang mana mempunyai prestasi...