Malaysia tidak condong, teruskan hubungan kukuh dengan AS dan China – Anwar

- Advertisement -

SAN FRANCISCO – Malaysia akan terus meneruskan hubungan kukuh dengan China dan Amerika Syarikat (AS) tanpa didesak untuk memilih satu pihak berbanding pihak lain, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata penglibatan kedua-dua kuasa besar itu menyediakan ruang yang lebih strategik kepada Malaysia untuk memajukan kepentingan negara, dan Putrajaya akan terus mendekati hubungannya dengan kuasa besar secara pragmatik dan bijaksana.

“Ini bukan permainan sifar jumlah. Ini adalah 2023.

“Kami mempunyai cukup konflik Perang Dingin dan pertukaran rancorous. Kami berkata kepada AS dan China – Jangan paksa kami untuk berpihak.

“Malaysia, sama seperti negara-negara lain di Asean masih merdeka. Kami berusaha untuk berkhidmat kepada negara kami dan kami akan terus melibatkan semua orang,” katanya di University of California, Berkeley pada Rabu.

Menekankan bahawa AS telah menjadi sekutu tradisional yang sangat penting, Perdana Menteri berkata pelaburan AS telah membantu melonjakkan ekonomi Malaysia sebagai negara perdagangan dan Putrajaya kekal komited terhadap persahabatannya dengan kuasa besar itu.

Bagaimanapun, pada masa sama, beliau berkata China juga merupakan negara jiran yang telah matang dari segi kerancakan ekonominya.

Beliau berkata Malaysia akan mendapat manfaat besar dengan melibatkan China, yang kekal sebagai rakan dan sekutu yang sangat boleh dipercayai.

“Kami tidak mempunyai sebarang masalah . Kalau ada apa-apa isu kita bincang.

“Secara kumulatif AS kekal di tangga teratas dari segi jumlah pelaburan kami tetapi semakin banyak China telah menjadi salah satu yang utama – pelabur utama di Malaysia.

“Jadi apa yang anda harapkan untuk kami lakukan?.. Anda mahu kami berpihak atau mendapat manfaat dengan melibatkan kedua-dua pihak?

Anwar menegaskan bahawa adalah penting bagi negara-negara seperti AS untuk tidak mengenakan syarat.

“Dalam pengalaman saya, China tidak mengenakan syarat.

“AS kadang-kadang berasa sedikit kecewa mengapa Malaysia, atau Anwar khususnya – yang menghabiskan masa bertahun-tahun mengajar di Universiti George Town, kini condong sedikit ke arah China.

“Kita tidak condong… kita kebetulan rapat dengan China,” katanya, sambil menambah adalah penting bagi kuasa besar seperti AS untuk melibatkan diri dan mendengar orang lain.

Anwar berkata demikian pada sesi soal jawab selepas menyampaikan ceramah umum di University of California, Berkeley di sini petang tadi.

Ceramah beliau bertajuk Superpower Rivalry and Rising Tensions in the Asia Pacific: The View from Southeast Asia itu dihadiri kira-kira 250 pelajar dan dikendalikan oleh Profesor Ulung Dr Vinod Aggarwal.

Aggarwal sebelum itu meminta Anwar mengulas lanjut mengenai ucapannya yang menyentuh hubungan Malaysia AS dan China.

Dalam ucapannya Anwar berkata ketika persaingan strategik semakin sengit antara AS dan China, Malaysia melihat nilai untuk melibatkan Washington dan Beijing kerana ini menyediakan ruang yang lebih strategik kepada Malaysia untuk memajukan negaranya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat